Instagram

Lees het nieuwste artikel online >

De kleine grote bierbrouwers in Mokum

Redacteur Bart Faber dook in de rijke bierhistorie van Amsterdam.

‘Hoewel de tap al maanden niet meer onder druk staat van al het goudgeels wat de stad brengt, moet je toch echt in de hoofdstad zijn als het gaat om de grootste diversiteit aan smaken.’

Flierefluiten

‘Tegenwoordig zijn wij zo gefocust op productiviteit en het bereiken van onze doelen, dat we misschien vergeten om af en toe net als Nescio’s Japi te niksen en daarbij te genieten van dat niksen: om te flierefluiten.’

Max Rensink onderzoekt in de Talige Wending de oorsprong van het kinderlijke woord ‘flierefluiten’.

Het giftige positieve denken

Jongeren hebben het in deze tijd zwaarder dan ooit. Altijd maar blijven lachen en jezelf verliezen in zweverige zingeving is volgens hoofdredacteur Freek Hayer niet de oplossing.

‘Het leven altijd tegemoet blijven lachen, terwijl het leven jou op momenten het vuur aan de schenen legt, zorgt ervoor dat natuurlijke emoties worden onderdrukt, met de nodige psychische langetermijngevolgen van dien.’

VAN MUIZENJAGER TOT INSTACAT

Mensen hebben niet alleen een positieve invloed op dieren, ook dieren beïnvloeden mensen. De relatie tussen mens en dier is aan verandering onderhevig en de laatste jaren is er een nieuwe rol voor huisdieren weggelegd: de rol van influencer.

Multifocaliteit: het nieuwe normaal in de museumwereld?

Het project ‘From Cartography to Cookbooks’ is de eerste digitale tentoonstelling van het Allard Pierson Museum. Je wordt als bezoeker meegenomen in een nieuw narratief en het project is een belangrijke stap bij het dekoloniseren van musea.

AMERIKAANSE REVOLUTIE

Het gedachtegoed en de idealen van Alexandria Ocasio-Cortez zorgen voor een revolutionaire en bovenal hoopgevende wending in de Amerikaanse politiek. Ze is de representante van een politieke revolutie, een progressieve wervelwind in de Verenigde Staten.

BOEKPRESENTATIE DIRIGENT DER WOORDEN

De studenten van de UvA master Redacteur/editor hebben een boek gemaakt waarin je aan de hand van verschillende casussen kennis kunt maken met het uitgeefvak.

KLOPJACHT OP DE WOORDEN ‘KLAAGSTERS’ EN DE ‘HEKSEN VAN SALEM’

Vanmiddag protesteerden UvA-studenten bij het Maagdenhuis tegen het bestuur van de universiteit. Ze vinden dat er te weinig gedaan wordt tegen seksuele intimidatie en spreken van een structureel probleem. Wij zijn het daarmee eens.

DE MYTHE VAN DE MANNENPIL

‘Geen rare hormonen voor mij,’ is de reactie van een van de mannen die meedoet aan het onderzoek van EenVandaag over anticonceptie. Maar waarom mogen vrouwen hun lichaam dan wel volproppen met hormonen?

DE BABEL VAN FEBRUARI

Het ‘nieuwe normaal’ lijkt zich te kenmerken als een roerig politiek klimaat. De meningen aan de linker- en rechterkant van het spectrum laaien op en debat moet nog steeds vaak uitwijken voor cancel culture. Onze redacteuren pleiten juist voor vrij denken.

D’OÙ PARLEZ-VOUS?

Dekolonisatie en diversifiëring: in de samenleving alomtegenwoordig, maar binnen onze eigen academische muren een tergend langzaam proces. De universiteit dreigt een wit curriculum te presenteren als universeel.

VERKIEZINGEN

Dinsdagavond 12 november was niet zomaar een dinsdagavond.

HET GEZOND VERSTAND IS OVERAL EN NERGENS

Als een van de miljoenen huishoudens viel op een doodgewone zaterdagochtend het nieuwe burgerjournalistieke tijdschrift Gezond Verstand ongevraagd op de deurmat.

DE LEKKERSTE AMSTERDAMSE TO GO

Massaal bewegen we ons tijdens onze lunchpauze met een koffie en een vers broodje naar een lekker bankje in de stad. Afhalen is het nieuwe uiteten, zo ook binnen onze redactie.

VAN GEPRINTE NAAR VIRTUELE GEMEENSCHAPPEN

Iedere maand worden in de rubriek ‘In de geest van’ het gedachtegoed en leven van opvallende geesteswetenschappers onderzocht. De verbeelde gemeenschappen van Benedict Anderson worden ditmaal onder de loep genomen.

DE APPEL IS OPNIEUW ZUUR

De appel is opnieuw zuur en we zijn het virus meer dan zat. We snakken naar een toekomst waarin we weer plaats kunnen nemen in de gemiste collegebanken en ons kunnen begeesteren tijdens een fysiek college onder het genot van een automaatkoffie.

DE BABEL VAN JANUARI

Goede voornemens voor 2021 lijken haast overbodig. Gelukkig is er wel een nieuwe Babel, eventjes niet over corona, maar over laaggeletterdheid en diversiteit, over podcasts en to-go tentjes.