Lieve Babel-lezer,

In 2020 werkten wij tegen willens en wetens aan onze zelfredzaamheid, onafhankelijkheid en veerkracht. We bleven op afstand verbonden en zoomden vele uurtjes af. Gewillig volgden we net als iedereen de duizelingwekkende looprichtingen, droegen de kriebelige mondkapjes en gebruikten het smerige desinfectiemiddel. Alles om het virus er snel onder te krijgen. Goede voornemens voor 2021 lijken daarom haast overbodig.

Na de intelligente en de gedeeltelijke versie bevinden we ons nu in de gevreesde totale lockdown. Hoewel niet geheel onverwacht is de appel opnieuw zuur en zijn we het virus simpelweg zat. We snakken naar een toekomst waarin we weer plaats kunnen nemen in de gemiste collegebanken en ons kunnen begeesteren, al dan niet vergapen, tijdens een fysiek college onder het genot van een automaatkoffie. Wanneer je liever nog niet terugkeert naar de groene universiteitsbekertjes, kennen wij nog een paar heerlijke afhaalplekken in de stad. Voor iedere windrichting van Mokum wijzen onze redacteuren op hun favoriete to-go tentjes waar je de lekkerste koffie, broodjes of avondeten kunt halen tijdens je rondje wandelen. Misschien word je onderweg net als columnist Teske aangesproken door een evangelist die je even uit je dag trekt, of luister je net als Sofia naar een podcast over zingeving en de geestelijke verzorger.

Ook dit jaar zal het virus zijn stempel drukken op ons leven, maar daarnaast spelen er allerlei andere maatschappelijke kwesties die aandacht en antwoord verdienen. Zoals laaggeletterdheid, wat een steeds groter probleem wordt en ons land jaarlijks zo’n miljard euro kost. In een achtergrondartikel schetst Bart de feiten en complicaties rondom de verscherping van de nationale taalbeheersingseis en het dalende Nederlandse leesniveau. Maar ook binnen onze eigen universiteitsmuren valt nog behoorlijk wat winst te behalen. Zo laat Robin zien dat het bewust worden en belichten van je eigen spreekpositie kan bijdragen aan het heikele agendapunt van het hoger onderwijs: fundamentele dekolonisatie en het wezenlijk scheppen van meer diversiteit. Daarnaast interviewt Jens de vicevoorzitter van de landelijke studentenvakbond over de interactie tussen studenten en onderwijsinstellingen.

Een goed gevuld en kersvers nummer ligt voor je, alsook een ongetwijfeld voorspoediger kalenderjaar. Namens de gehele redactie het allerbeste voor 2021 en uiteraard veel leesplezier gewenst!

Liefs,
Freek en Lisa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s