Hoofdredactioneel: metamorfose

Tekst /// Jens van der Weide 

Lieve Babel-lezer,

Met de vers ingeleverde opdrachten van het derde blok kunnen we januari uitzwaaien. De december-comedown, een verwarrend derde studieblok die over is gegaan in een blauwe maandag en een Blauwe Maandag. En dat allemaal met kutweer. Enfin, niet mijn favo maand en zeker niet de beste start van een kalenderjaar. Februari, daarentegen, voelt pas echt als een frisse start. Nieuw semester, nieuwe kansen. Ook voor de moedige mens die nog goede voornemens durfde uit te spreken maar er toch een Damp January van heeft gemaakt: begin gewoon lekker in februari. Voor Babel zijn kleine aanpassingen of verbeteringen even niet genoeg. Nee, Babel pakt het in februari groots aan: het thema is namelijk ‘metamorfose’.

In de rubriek ‘in de geest van’ bespreekt Sophie Michel Foucaults Parrèsia, oftewel: het vrijmoedig spreken van de waarheid. Jezelf transformeren en op de juiste manier voor jezelf zorgen zijn belangrijke voorwaarden om de waarheid te spreken, meent Foucault, maar hoe werkt dat precies? Afra’s column gaat over die ongemakkelijke make-over-programma’s van vroeger. Voor het interview van dit nummer sprak Kevin dr. Jacqueline Klooster over haar onderzoek naar de populaire hervertellingen van mythen uit de Oudheid vanuit een vrouwelijk perspectief. Vanuit Italië schrijft Loïs over de drie Metamorfosen van Escher die ze heeft bewonderd tijdens een tentoonstelling in Florence.

In een uitgebreide ‘talige wending’ schrijft Edgar over de problemen die een vertaler tegenkomt en waarom die voor jou ook belangrijk zijn. Dieuke onderzoekt de uiteenlopende transformaties die mensen ondergaan na het beginnen of stoppen met de anticonceptiepil.Vervolgens blikt Loïs in haar column terug op de middelbare school en hoe het kan dat de eerste vier regels van Ovidius’ Metamorfosen nog steeds in haar geheugen gebrand staan. Maartje schrijft over wat we zouden kunnen leren van Syrische short stories. Teuntje schreef twee gedichten over het veranderen in een ander, het afzetten van je masker en naar je eigen identiteit verlangen. 

In de rubriek ‘Mokum’ schrijft Jens over de gedaanteverwisseling die hij ondergaat zodra hij op de fiets stapt. In haar debuut schrijft Eline over veranderende schoonheidsidealen en waarom het ‘lichaam als trend’ een probleem is. Afra schrijft over hoe ze Amsterdam heeft zien veranderen door de jaren. Jens doet uiteindelijk het licht uit met een ‘talige wending’ over een bijzondere uitdrukking die we dankzij een van Ovidius’ personages mogen gebruiken.

Voor iedereen die het nodig heeft: moge het nieuwe semester voor jou een metamorfose betekenen! 

Liefs, 

Kevin en Jens 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s