Simp: De dualiteit van internetjargon

De Nederlandse taal barst van mooie, vreemde, bijzondere en wanstaltige woorden en uitdrukkingen. Elke maand pluist Babel er een uit. Deze maand het online veelgebruikte Simp. Veel slang van tegenwoordig vindt zijn oorsprong wel tientallen of zelfs honderden jaren terug. Zo ook het woord ‘simp’. Net als vele andere verschijnselen in de popcultuur lopen de meningen uiteen over wat de exacte betekenis is. 

Tekst: Teske Wortman // Beeld: Inge Spoelstra

Begin twintigste eeuw werd simp gebruikt als afkorting van het woord simpleton, een ouderwets Engels woord dat vertaald kan worden als leeghoofd of domkop. Het woord was in de vergetelheid geraakt totdat het op 20 januari 2005 weer opdook in de Urban Dictionary. Nog steeds was de term bedoeld als belediging, maar van een andere aard: ‘A guy who tags along with hot girls because he thinks it will get him laid.’ Op dezelfde site wordt rond dezelfde tijd ook het woord ‘symp’, een afkorting van ‘sympathetic’, toegevoegd. Het heeft naast de uitspraak ook een overeenkomende betekenis, namelijk: ‘A man who places importance on a woman’s irrational problems’. In 2013 werd die boodschap nogmaals benadrukt toen simp een acroniem werd, Suckas Idolizing Mediocre Pussy. Begin 2019, min of meer honderd jaar nadat het voor het eerst werd gebruikt, begon het gebruik van het woord met een rap tempo te groeien toen het werd opgepikt door de anti-feministische beweging MGTOW. Vooral op de Reddit pagina van de groep – een online thuishaven voor incels – sloeg het aan. Incels willen niets liever dan seks met een vrouw, maar vinden vrouwen tegelijkertijd ook walgelijk en minderwaardig. Een man die een vrouw op een voetstuk zet, ook al is het met seks als doeleinde, kan niet onbestraft blijven. Simp heeft daarom een negatieve connotatie in dit soort cirkels. Ook de werkwoordsvorm ‘simpen’ en het zelfstandig naamwoord ‘simpery’ werden hier populair. In de maanden die volgden baande simp zijn weg door het online mainstream vocabulaire waar de betekenis een wending nam. 

Hoewel de meeste bronnen op Urban Dictionary simpen niet definiëren als een vorm van respect voor vrouwen, blijkt de praktijk het tegendeel te bewijzen. Wanneer je nu op Twitter als zoekterm ‘simp’ intypt, komen er zinnen tevoorschijn die duiden op een meer positieve betekenis van het woord. Veelal wordt het liefkozend gebruikt door Twitteraars die het over hun vrienden hebben of door fans in berichten over hun idool zoals, ‘ik zal nooit voor iemand simpen zoals ik voor Halsey simp’. Op TikTok is er zelfs een challenge van gemaakt waarbij vrouwen de reactie van hun vriend filmen wanneer ze een nummer met de tekst ‘Welcome to Simpnation’ afspelen, terwijl hij iets liefs voor hen doet. In de mainstream wordt dit woord steeds meer gebruikt voor zachtaardige mensen die iets aardigs doen voor een ander, in plaats van een slijmbal die alles zou doen om seks te hebben, vaak met een vrouw die niet geïnteresseerd in hem is. Tegenwoordig gaat het niet meer om grappen maken over wanhopige mannen die alleen maar aan seks kunnen denken of over het kleineren van mannen met een crush. Simpen is nog steeds het aannemen van een onderdanige verlangende positie, alleen nu op een welwillende manier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s