Judas en zijn kus

Tekst /// Kevin Hoogeveen /// Beeld Bert Slenders

Heeft iemand jou ooit met een ogenschijnlijk vriendschappelijk gebaar een dolk in de rug gestoken? Ging verraad in jouw leven ooit gepaard met een glimlach of een knuffel? Een dergelijke daad heet ook wel een Judaskus. Diegene die jou en je vrienden valselijk verlinkte bij het belletje lellen kun je een Judas noemen. In 2021 kreeg Gert-Jan Segers zo rond Pasen het verwijt de Judas te zijn van enkele prominente VVD’ers nadat hij samenwerking tussen de ChristenUnie en de VVD met Mark Rutte onmogelijk had verklaard. In christelijke hoek vinden we een verklaring voor deze uitdrukkingen.

Wie weleens naar de openluchtmusical The Passion heeft gekeken, heeft wel een idee van wie Judas is. Judas Iskariot of de Zeloot is niet te verwarren met de andere Judas in Jezus’ gezelschap, Judas Thaddeus. Deze tweede Judas geldt namelijk als heilige in verschillende kerken en als beschermer van hopeloze gevallen. Judas Iskariot is de man die Jezus verraadde na het Laatste Avondmaal, in de nacht voor het lijden en sterven van Jezus. 

Eigenlijk kun je zeggen dat hij Jezus al een dag eerder had verraden. Die woensdag namelijk, had Judas dertig zilverlingen gekregen van een groep joden die Jezus uit de weg wilden laten ruimen. In sommige christelijke tradities, zoals de Koptische in Egypte, geldt de woensdag dan ook als wekelijkse dag van vasten en onthouding. Judas’ opdracht was simpel. Zodra de ordehandhavers bij de groep van Jezus waren gekomen, moest Judas Jezus aan hen overleveren. 

Hoe deed Judas dit? Tijdens het gezamenlijke Pesachmaal, onderdeel van de joodse viering van de uittocht uit Egypte in de tijd van Mozes, vertrok Judas uit het gezelschap van Jezus en zijn twaalf leerlingen. Later kwam hij terug, vergezeld door een gewapende bende die ingehuurd was door de hogepriesters en de oudsten van het volk. ‘Diegene die ik kus, die is het die je gevangen moet nemen.’ En zo geschiedde. Judas naderde zijn leraar, en groette hem met een kus. ‘Vriend,’ sprak Jezus, ‘ben je daarvoor gekomen?’ Hierop werd Jezus gearresteerd. Judas kwam dus niet voor de kus.

Een Judas is dus iemand die het grootst mogelijke verraad pleegt. Een Judaskus is verraad vermomd als uiting van affectie of vriendschap. Zo steekt er een oud verhaal van vriendschap en verraad achter een bepaalde uitdrukking, met een vrij zware lading. Niemand wil een Judas zijn of zijn kus ontvangen.

Een gedachte

  1. Omstreeks 1987 ontmoette en heb ik Judas in eigen persoon binnengehaald. Na enkele maanden vrolijke tijd samen doorgemaakt te hebben, heb ik zijn ware ik en aard gezien. Ja, die kus is goed verwoord, eerst is hij als familie en daarna, eens zijn ware aard boven komt, is het eigenlijk het tegenovergestelde. Ik heb dat nooit begrepen, ik weet niet wat haten is, dus kan ik daar nooit een standpunt in nemen. Nu, na 35 jaar blijft dat ongeloof bestaan. En heb ik nog altijd geen antwoord aan die man. Het is raar maar waar, het is echt wat ik voel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s