EDITIES

Alle voorgaande edities van Babel, inclusief het huidige nummer, in PDF-formaat compleet beschikbaar. Genieten!

Babel Mei

In mei staan we stil bij COVID-19 en de impact die het virus op onze samenleving heeft. Zo interviewen we Ruben Terlou over de drang naar vrijheid, brengen we een ode aan de ‘vader van het vaasje’, Mark Rutte, en kijken we eens goed naar onszelf. Want wie zijn wij, in deze crisistijden, als niemand meer kijkt?

Lees het volledige nummer online!


Babel April

Deze maand gaan we in gesprek met Instagramdichter Lars van der Werf. We filosoferen over de liefde, bespreken het leven (en de dood) van Pat Tillman en houden een pleidooi voor onzekerheid. Ook delen onze columnisten hun overpeinzingen én bekijken we de impact van de omstreden Noord-Zuidlijn.

Lees het volledige nummer online!


Babel Maart

In maart hebben we het over het verleggen van grenzen. We ontdoen ons van de taalbarrière van de Westerse filmwereld en gaan in gesprek met grensverleggers in het Nederlandse medialandschap. Ook storten we ons in een nieuwe wereld door ons eens te verdiepen in popsensatie Famke Louise, overwinnen onze columnisten hun angst voor spreekbeurten – maar niet de angst voor een praatje in de metro – en heroverwegen we de monarchie.

Lees het volledige nummer online!


Babel Februari

Deze maand spreken we ons uit. We werpen een blik op tastbare protesten, zoals de studentenrevoluties in India, maar verontwaardigen ons ook over de stijgende kosten van een treinritje. Met Valentijnsdag in het vooruitzicht verzetten we ons tegen de sociale dwang om te settelen, en we duiken in de wereld van het American Football, waaruit blijkt dat ook over de grens ongelijkheid nog lang de wereld niet uit is. In februari schreeuwen we van de daken en pissen we tegen de wind in.

Lees het volledige nummer online!


Babel Januari

In het januarinummer gaan we in gesprek met Stephanie Louwrier over feminisme, haar nieuwe voorstelling en schokkende feiten. Ook gaan we op zoek naar de betekenis van het woord ‘boomer’ en verdiepen we ons in Het Zwanenmeer, dat in januari 125 jaar geleden voor het eerst werd opgevoerd. Ten slotte geven we ook nog advies over welke series je moet zien om deze regenachtige maand door te komen en bevragen we de Nederlandse identiteit.

Lees het volledige nummer online!


Babel December

In dit nummer streven we naar perfectie. Dat lijkt misschien wel het meest onhaalbare doel. We streven er stiekem allemaal naar, maar bereiken het zelden. Ook auteur Mano Bouzamour streeft naar perfectie. Hij was 22 jaar toen hij zijn eerste boek uitbracht en vertelt in het interview over de verfilming van zijn boek, zijn jeugd en ambities.

Ook de redacteuren hebben doelen. Zo zit onze columnist Rosa midden in het leerproces om Spaans te spreken en heeft redacteur Arthur als doel om jou iets meer bij te brengen over filosofie.

Lees het volledige nummer online!


Babel Oktober/November

Deze maand gingen we in gesprek met de drie mannen die een van de populairste podcasts in Nederland maken. Zij gaven hun visie op de huidige status quo van masculiniteit in de samenleving. Verder denken we na over de betekenis van roken en voeren we een kwetsbaar gesprek met Huib, de eigenaar van hét vogelbalkon van Amsterdam.

We brengen een ode aan Lieve Huub, het waterkraantje op het Leidseplein, en bespreken de aaneenschakeling van gênante headlines en schaamteloze uitspraken die het presidentschap van de Braziliaanse Bolsonaro lijkt te worden.

Lees het volledige nummer online!


Babel September

In september blijven we graag nog even hangen in dat zorgeloze gevoel van de zomervakantie, maar we zijn ook kritisch wat betreft toerisme. Geniet van twee kersverse columnisten, plus een gastcolumnist. Verder blijven we de liefde vieren, want waarom zou dit alleen tijdens de Gay Pride kunnen? We blikken terug op deze feestelijke week, maar zetten ook vraagtekens. Ook praten we met Marco Dreijer, over Pride en homoseksualiteit in Amsterdam. Daarnaast krijgen de filosofieleken onder ons een bijlesje over Nietzsche en wordt het P.C. Hoofthuis geadoreerd.

Lees het volledige nummer online!