Hoofdredactioneel: angst

Tekst /// Jens van der Weide Beeld /// Mila Milošević

Lieve lezer,

De oh zo zorgeloze zomer lijkt ver weg nu het weer steeds meer begint te spoken. Hoe verder we het semester in struinen, des te gevaarlijk dichterbij komt de eerste tentamenweek – misschien nog wel enger dan het daaropvolgende Halloween. Extase heeft daarom plaatsgemaakt voor een nieuw thema: angst. Hoewel dit thema jullie niet meteen de nodige moed lijkt in te boezemen, leek het ons toch belangrijk om deze emotie ook een keer een podium te geven. Achter angst blijkt namelijk meer schuil te gaan dan je in eerste instantie zou denken. Maar voordat we in ons thema duiken willen we graag Dorus bedanken voor de prachtige stukken de afgelopen maanden. Helaas nemen we afscheid van hem. 

Uit angst voor verandering trappen we zoals gewoonlijk af met het gedachtegoed van een belangrijke geesteswetenschapper. Kevin bespreekt Paul Tillichs oplossing voor hele herkenbare angst. Dieuke heeft onderzocht hoe mensen met een vluchtelingenachtergrond worden geframed in de media en wat de nare gevolgen hiervan zijn. Sophie schrijft over het welbekende fenomeen fomo. Covid-19 heeft twee jaar lang onze agenda uitgegumd, zijn we nog wel zo bang om dingen te missen? Of zijn we banger dan ooit? 

Afra is vanaf dit nummer een van de twee vaste columnisten. In haar columndebuut schrijft ze over die rare angst in de nacht. Oud-hoofdredacteur Loïs duikt in de wonderlijke wereld van de clowncore, een modetrend die dankzij TikTok in de lift zit. De clown-aesthetic zit voor je het weet in je kledingkast. Helaas voor de coulrofoben onder ons. Lukas heeft deze zomer de film Breaking the Waves gezien. Hoewel het ver van horror is, zit er toch wat engs in de film van regisseur Lars von Trier. Uit het Babelarchief lezen we een stuk van oud-redacteur Jacqueline Klooster die in gesprek ging met oud-hoogleraar Pieter Pekelharing over waarom we de overtreffende trap moeten nemen om te shockeren. 

Een van de twee nieuwe redacteuren maakt vervolgens haar debuut. Santi schrijft over angst voor de aftakeling van je eigen lichaam. Onze tweede nieuwe columnist is niemand minder dan Loïs. In haar columndebuut vraagt ze zich af waarom menstruatie nog steeds zo gestigmatiseerd is. Edgar geeft zijn eigen kijk op Friedrich Schillers Die Jungfrau von Orleans. Een kleine perspectiefwisseling en Jeanne d’Arc komt wel heel anders uit de verf. Maartje schrijft in deze editie van ‘Mokum’ over een nogal bijzondere Amsterdamse ondernemer die een seksmuseum wist te kruisen met een Satanskerk. De ‘Talige Wending’ betreft een bekend fenomeen onder jonge mensen: de behoefte aan een onafgebroken stroom aan impulsen. Jens vond hiervoor een passende term uit de beeldende kunst. Sinds deze editie verwelkomen we ook huisdichter Teuntje. Als nieuwe redacteur sluit zij deze editie af met een poëtisch tweeluik over angst. 

Met die enge tentamens in het vooruitzicht heb jij gelukkig deze Babel om er nog even niet over na te denken. 

Liefs,

Kevin en Jens 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s