Hoofdredactioneel: Conflict

Tekst /// Loïs Blank 

Lieve Babel-lezer, 

De maand mei staat in het teken van vrijheid en dit jaar kan dat eindelijk weer samen worden gevierd. Nadat de Nationale Dodenherdenking twee jaar zonder publiek heeft plaatsgevonden, een beeld dat mij nog altijd op het netvlies gebrand staat, is er dit jaar wel publiek aanwezig. Ook kunnen op Bevrijdingsdag de ledematen weer vrij dansen tijdens de diverse bevrijdingsfestiviteiten. 

Toch hebben we deze maand niet gekozen voor het thema vrijheid, maar onze gedachten de vrije loop gelaten over iets dat vrijheid juist in de weg kan staan: conflict. Deze term kan verschillende ideeën en emoties oproepen. We hebben allemaal wel eens te maken met interne conflicten, maar zien ook conflicten in het nieuws. In deze Babel nemen we je mee langs de associaties die onze redacteuren hebben bij conflict. 

Zo gaat de ‘In de geest van’ deze editie over Empedokles en zijn ideeën over hoe de wrijving tussen liefde en haat de wereld vormgeeft. Brenno duikt in het diabolische kwaad in Star Wars aan de hand van De Goddelijke Komedie van Dante. De sterren komen niet alleen aan bod in het essay van Brenno, in het stuk van Kevin lezen we namelijk over conflicterende sterrenbeelden in de dating scene. Loïs gooit het over een andere boeg en schrijft over conflicterende kledingregels en haar interesse in het onaantrekkelijke dan wel onpopulaire. 

Sarah kijkt in haar column terug op ruzies tussen broer en zus in haar kindertijd en Sonja besloot om voor deze Babel letterlijk naar conflict te kijken. Ze schreef een ‘Gezien, gehoord, gelezen’ over de film Twelve Angry Men (1957) en pleit voor twaalf boze mannen – ja echt! Verder gaat Afra naar de tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk in het Rijksmuseum en schrijft ook Teske over een meer politiek onderwerp, namelijk over de dog whistle. Lucas brengt een bezoek aan Weimar, Duitsland, en schrijft er een reisverslag over.

We hopen dat deze Babel nieuwe inzichten geeft over het thema conflict zonder te conflicteren met het leesplezier! 

Liefs, 

Kevin en Loïs 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s