Beeld: Werd godverdomme tijd

Tekst /// Teske Wortman /// Beeld Winonah van den Bosch


Voor de rubriek ‘Beeld’ maakt één van onze beeldredacteuren een beeld, waar een redacteur vervolgens een tekst bij schrijft. Deze maand maakte Winonah het beeld en schreef Teske een kort verhaal over een tramrit.

Haar zwart getatoeëerde wenkbrauwen zorgen ervoor dat ze er niet uitziet als ‘zomaar’ een boos oud vrouwtje. Nee, ze maken dat ze werkelijk woest lijkt. We zijn allemaal vertraagd. Zij is woest. Ik ben woest. Toch zitten we hier allemaal een beetje stil te zijn. Allemaal, behalve eentje. Wat een frustratie uit zo’n klein grijs mensje. ´Godkleren hey.´ 

Ze is zeker een kop kleiner dan ik en toch vind ik haar eng. Echt agressief zal ze vast niet worden, maar als het erop aankomt weet ik niet of ik haar zou kunnen hebben. Net als de rest van de inzittenden kijk ik niet naar haar. We kijken overal. Naar elkaar, naar onze voeten en naar hoe de rest van de wereld zich om onze stilstaande tram beweegt. ´IK ZIT AL HEEL LANG TE WACHTEN.´

Als ik met haar mee ga schreeuwen, zullen er dan mensen aanhaken? Het zal de trein niet vooruit helpen maar wellicht voelen we ons na wat gebrul minder gefrustreerd. Ik weet niet wat ik met mezelf aan zou moeten zodra ik de tram weer uit zou stappen. Schreeuw je nog even door of strijk je je jas glad en ga je door alsof je altijd een beschaafd mens bent? De tram beeft en komt stuiptrekkend in beweging. 

‘WERD GODVERDOMME TIJD.’ Met haar wenkbrauwen opgetrokken en haar ogen wijd open kijkt ze zoekend om zich heen. Hoewel we het allemaal ongetwijfeld met haar uitroep eens zijn kijkt nog steeds niemand naar het vrouwtje. Maar ja, wat verwacht ze dan? ‘Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen mevrouw, ik denk dat ik voor de hele tram spreek als ik zeg dat u alle tegenslagen tijdens deze reis perfect onder woorden heeft gebracht.’ Opeens ontspant haar hele gezicht en zakt ze onderuit in haar stoel, vouwt haar armen over elkaar en staart naar buiten. ‘Het werd godverdomme tijd,’ mompelt ze. Ik kan een beamend knikje niet onderdrukken. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s