Hoofdredactioneel: thuis

Tekst /// Kevin Hoogeveen Beeld /// Romy Veeken

Lieve Babel-lezer,

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Misschien herinnert de Friese staartklok van je grootmoeder je aan lang vervlogen huiselijke taferelen of is elke klokslag van het uurwerk met mini-carillon, dat je ouders kregen als huwelijkscadeau, een herinnering aan al die jaren vóór jij het nest verliet. En als er nou in geen velden of wegen een klokje te bekennen valt, is er toch onbetwistbaar iets anders dat jouw thuis tot thuis maakt. In deze editie verkent de redactie het thema ‘thuis’.

Onze nieuwe schrijver Riccardo bijt het spits af met een duik in het gedachtegoed van scenarioschrijver Ettore Scola. In het werk van deze Italiaanse filmmaker speelt het Kammerspiel, het zich afspelen van een verhaal in een kleine setting, een grote rol. Hierna gaat Sophie het gesprek aan met verschillende mensen over wat ‘thuis’ voor hen betekent. Heb jij ook het gevoel dat alles tegenwoordig een eigen aesthetic heeft? Jens is de wereld van de everyday aesthetics voor je gaan uitpluizen. Loïs vertelt ons in haar column over haar uitwisseling naar Italië nu ze weer terug is in Nederland. 

Huis in het Grieks is oikos. Laat daar nu ‘economie’ van afgeleid zijn! Kevin sprak dr. Tazuko van Berkel over haar onderzoek naar mensbeelden in het economisch denken in de Oudheid. Dieuke zat met een vraag: wanneer mag ik mezelf Amsterdammer noemen? Wat betekent het om Amsterdammer te zijn? Ze heeft haar zoektocht voor je opgeschreven. De gedichten van Teuntje gaan deze keer over thuisisolatie en mensen die enkel in huis blijven. Santi bespreekt vervolgens een boek van de te lang miskende schrijfster Jean Rhys: Good Morning, Midnight (1939) over de Britse Sasha, ontheemd in tijd en ruimte, die zichzelf met haar traumatische verleden in Parijs confronteert en zoekt naar een thuis. Edgar bereidt zich niet voor op een reis naar Parijs, maar op een studieverblijf in Letland. Hij rapporteert over de aanloop naar deze onderneming. Hierna neemt Afra afscheid van Babel in haar laatste column. Eline bespreekt de Koreaanse film Broker. Loïs deelt haar kijk op de woningmarkt in een scherp opiniestuk waarin ze de prijs van een Lowlandsticket naast haar huur legt en Pipo de Clown een passende metafoor voor de huidige situatie blijkt. Dieukes tekst bij een beeld van beeldredacteur Susanne vormt het sluitstuk van dit nummer.

Oost, west, Babel best. Geniet ervan!

Veel liefs,

Jens en Kevin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s