Hoofdredactioneel: Beweging

Tekst /// Kevin Hoogeveen Beeld /// Winonah van den Bosch

Lieve Babel-lezer,

De zomer is in aantocht. Nu de toeristenstroom weer in beweging is gekomen is het iedere dag weer een uitdaging je zonder kleerscheuren te verplaatsen door het centrum van Amsterdam. Ondertussen kijken we collectief uit naar onze eigen beweging van thuis naar ergens anders, waar we kort zelf de toeristenpet opzetten. Terwijl je wacht op je vakantie houdt deze Babel je gezelschap. Het thema van deze editie is ‘beweging’.

Jens is in het gedachtegoed van filosoof Henri Bergson gedoken. Hij verheldert het begrip durée voor je. Hierna kaart hoofredacteur Loïs een van de grote bewegingen van onze tijd aan: de vibe shift. Bevind jij je nog in de oude vibe of leef jij al in de nieuwe vibe? Lucas recenseert vervolgens de nieuwste film van Kirac, een toch altijd weer spraakmakende kunstenaarsbeweging. Teske heeft haar vingers over het toetsenbord laten bewegen door de inspiratie die een beeld van onze beeldredacteur Fiona teweeg heeft gebracht. Hierna keert Sonja zich in haarzelf en onderzoekt ze wat haar toch beweegt tot het verlangen naar een leven dat aan al haar idealen en overtuigingen tegengesteld is wanneer zij een serie als Downton Abbey kijkt. 

Dorus bevraagt de gehaastheid van ons bestaan en beklaagt dat wij geneigd lijken te zijn te verworden tot gestolde inertie. Zijn flitsbezorgers echt nodig? Wegen de kosten op tegen de baten? Laura stelt in haar bespreking van Concrete Island eveneens existentiële vragen. Een non-place wordt een thuis, een verbanning een keuze. Het woeden der gehele wereld ontneemt maar al te vaak de mogelijkheid tot reflectie. Afra is de geschiedenis ingedoken en presenteert ons drie redelijk onbekende omwentelingen. In ons tijdsgewricht vol oorlog en pandemie zouden we bijna vergeten dat er ook mooie dingen gebeuren terwijl de aardbol voortbeweegt. Laura gaat vervolgens in op gender in ontdekkingsverhalen. Waarom penetreren ontdekkingsreizigers maagdelijke landen?

Soms lijken zaken zich te herhalen. Het herdrukte stuk van deze maand toont dat studentenfrustraties over beleidsmakers jaren geleden niet heel anders waren. Sarah deelt met ons in haar column de nasleep van sportlessen op school. Na het winnende ‘Drift’-essay, volgt een haiku over Kevins beweeglijke kat. Deze maand hebben we ook een boeiende vacature voor een student-eindredacteur! Sonja onderricht je tenslotte nog over het futurisme, waarna Jens het woord ‘dynamiek’ onder de loep neemt. Afra sluit af met een kort verhaal.

Beweging is belangrijk, maar het leest fijner wanneer je er even voor gaat zitten. 

Veel liefs,

Loïs en Kevin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s