Een dynamisch woord

Tekst /// Jens van der Weide Beeld /// Fieke de Groot

‘Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf.’ Mijn zoveelste dwaling door LinkedIn eindigt in een – hoe kan het ook anders – weeïg gevoel van teleurstelling. Ik kreeg als tip om mijn profiel wat op te poetsen en eens te kijken naar wat het bedrijfsleven allemaal te bieden heeft. Hoewel het een handig platform kan zijn verbaas ik mij keer op keer over de generieke en zielloze zelfpresentaties van de bedrijven, waarin het woord ‘dynamisch’ opvallend veel wordt gebruikt. Verder dan ‘iets met beweging’ komt mijn eigen definitie ook niet, dus tijd om eens te kijken wat er schuilgaat achter deze term. 

Het woord ‘dynamisch’ kom je in alle uithoeken van de mensheid tegen. Zo is het dynamisch bereik in de muziek de ruimte tussen de zachtste en de hardste toon en in de fotografie de ruimte tussen de donkerste en lichtste pixel. Hoe dynamischer iets is, hoe meer details er in een foto te zien zijn en hoe groter de volumeverschillen in een lied. In de beeldende kunst kan een compositie dynamisch dan wel statisch zijn. Zonder jezelf in onbekend jargon onder te dompelen wordt het verschil duidelijk als je een Van Gogh en een late Mondriaan naast elkaar houdt. In de wiskunde of natuurkunde gaat het woord gepaard met een zekere mate van beweging en tijdsafhankelijkheid.

Mijn favoriete gebruik van het woord heeft betrekking tot personen. Het internet leert mij dat ook hier de mogelijkheden eindeloos zijn. WikiHow heeft een stap-voor-stapgids om naar een dynamische persoonlijkheid toe te werken, terwijl Mompreneur Diane Rolston een even feministische als commerciële slinger aan de term geeft. Bij een dynamisch persoon zie ik iemand voor me die het tegenovergestelde van saai is: energiek, creatief en affectief. Een officiële definitie van de Van Dale lijkt het hier enigszins mee eens te zijn: ‘waarin innerlijke beweging of bewogenheid overheerst’. In dit gebruik bedoelen we niet alleen de fysieke beweeglijkheid, maar ook de emotionele. 

Misschien moeten we een eenduidige definitie ook maar laten voor wat het is. Het woord komt terug in veel verschillende contexten, elk met zijn eigen invulling, en binnen die contexten staat de betekenis niet vast. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de betekenis ervan – ja, ik ga het doen – dynamisch is. Veel woorden in de Nederlandse taal geven ons een gevoel zonder zelf al te goed beschrijfbaar te zijn, misschien is dynamisch er hier ook één van. Dat neemt niet weg dat de term hol over kan komen. Tegen de stagiair die het wervingstekstje voor de LinkedIn-pagina schrijft zou ik willen zeggen: wees wat origineler, tenzij de mailbox vol zit met sollicitaties van oude en statische personen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s