Hoofdredactioneel

Tekst /// Loïs Blank Beeld /// Fiona Triest

Lieve Babel-lezer, 

Je hebt zojuist ons maartnummer opengeslagen en daarmee een toneelgordijn geopend. Het thema van deze editie is namelijk performance en we nemen je bij het lezen van deze Babel graag mee in onze voorstelling. Er zijn diverse rollen te verdelen in het leven en vaak moeten we er ook meerdere vervullen. Het optreden waar je nu naar kijkt, belicht er enkele.

In deze Babel is de eerste speler die het toneel betreedt Judith Butler. Hen verschijnt in een stuk over gender performance geschreven door Sonja. Hierna is er een flashback: een ‘Uit de oude toren’ over het romantiseren van het leven op basis van het werk van Novalis. In de scène daarna vervaagt kleding de scheiding tussen artiest en publiek door ernaar te kijken als kostuum. Zo wordt de functie die mode speelt in sociale en maatschappelijke rollen doorgrond. Scène vier gaat verder in op maatschappelijke rollen, in het bijzonder de politieke performance van het protesteren. Ook het protestbordje komt hier als rekwisiet voorbij, onder regie van Afra. Vervolgens vindt een wisseling van publiek plaats en wordt deze bovenmenselijk. Het optreden voor Hem beslaat scène vijf en wordt beschreven door Kevin. 

Pauze. 

We keren terug naar sociaal-maatschappelijke rollen in de vorm van prestatiedruk onder migrantenkinderen, geschreven door Sonja. Daarna volgt een primeur: Sarah. Zij presenteert het spel dat opgevoerd wordt op sociale media. Aangekomen bij scène acht zal blijken of we in de prijzen vallen. Onder leiding van Teske wordt het onderscheid tussen Oscarwaardig en niet Oscarwaardig aan het licht gebracht. In scène negen betreedt Tammie het podium om te vertellen dat haar zoektocht naar een publieke stem een metamorfose tot trekpop teweegbracht. De volgende scène is een muzikale; Lucas schrijft over de artiest Exuma en zijn album Snake. Aangekomen bij scène elf komt een gastrol het podium op. Brenno belicht de controversiële performance van coronademonstranten, die de coronapas vergelijken met de Jodenster. Uiteindelijk kijken we naar het podium zelf. Sonja schrijft een ‘Mokum’ over de geschiedenis van het Amsterdamse theater (inclusief tip over hoe de rol van geliefde verkregen kan worden!). 

Daarna valt het doek definitief. 

Laat je meenemen door wat deze Babel tentoonstelt en vergeet je telefoon niet op stil te zetten. Moge de voorstelling dan nu beginnen. 

Liefs, 

Loïs en Kevin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s