Verboden vruchten en fallische groenten

Door de geschiedenis heen zijn er in vele culturen sterke verbanden te vinden tussen voedsel en geslachtsdelen. Zo kan voedsel een rol spelen in seksuele handelingen, maar ook in de manier waarop we over seks en lichamen praten. Veel voedselsoorten zijn universeel. Iedereen snapt dat een aubergine symbool kan staan voor een piemel omdat er op alle continenten zowel aubergines als piemels te vinden zijn en de vergelijking in vorm overduidelijk is. Zelfs mensen die nog nooit een aubergine gezien hebben kunnen door het globaliserende effect van het internet de wereldwijde online-taal begrijpen

Tekst /// Teske Wortman Beeld /// Winonah van den Bosch 

Voedsel en seks gaan allebei over lust. Het houdt de mens al bezig zolang we bestaan. Beide activiteiten prikkelen de zintuigen en kunnen gelinkt worden aan positieve gevoelens. Over sommige etenswaren wordt zelfs beweerd dat ze lustopwekkend zijn, zoals oesters en truffels. Ook alcohol is iets waar veel mensen ervaring mee hebben als het gaat om lustopwekkend eten en drinken. Wanneer voedsel komt kijken bij een erotische handeling is er sprake van voedsel-erotiek. Het gaat hierbij om veel meer dan alleen het gebruiken van voedsel bij het uitvoeren van een seksuele handeling. Denk bijvoorbeeld ook aan eetbaar ondergoed of eten van iemands lichaam af eten. Vrijgezellenfeesten zijn een treffende doelgroep als het gaat om erotische diners. Vaak komen daar stripacts bij kijken, of zoals een restaurant het online omschrijft: ‘Een ondeugende hunk met een sixpack of een bloedmooie dame in een pikant setje en een ondeugend toetje na.’ Op veel bachelorette party’s zijn er zoveel mogelijk producten in de vorm van een piemel aanwezig, waaronder de taart.

De vergelijking tussen penis en lolly is al zo vaak gebruikt dat lollipop volgens Urban Dictionary zelfs penis is gaan betekenen.

Snoepgoed is vaak terug te vinden in seksueel getinte taferelen. Er is een hele markt voor erotisch snoepgoed; van vrijwel ieder lichaamsdeel is online een variant te vinden van chocolade, pepermunt of als lolly. Zoek naar de videoclip van Katy Perry’s nummer ‘California Gurls’ en je zult zien hoe de zangeres zich beweegt door een eiland van snoep en hoe slagroom uit haar BH spuit. Vooral lolly’s zijn populair als het om de combinatie van seks en zoetigheid. In het nummer ‘Candy Shop’ van rapper 50 Cent blijft het niet lang een mysterie waar hij op doelt wanneer hij zingt: ‘I’ll let you lick the lollipop, go ahead girl, don’t you stop.’ De vergelijking tussen penis en lolly is al zo vaak gemaakt dat ‘lollipop’ volgens Urban Dictionary zelfs penis is gaan betekenen. (Linken aan Lolita hype (mega problematisch), vrouwen (die op minderjarige meisjes lijken) die op seksuele wijze aan lolly’s likken).

Mousserende wijn wordt door sommigen gezien als lustopwekkend. Misschien komt het daardoor dat ‘hoerendiesel’ in het studentenwoordenboek voorkomt als een alternatieve benaming voor zoete witte wijn. Voor mensen die hoerendiesel te subtiel vinden zijn er ook veel shotjes met suggestieve namen zoals ‘blowjob shot’, ‘slippery nipple’, ‘liquid viagra’ en het oh zo subtiele ‘screaming orgasm’. Voedselerotiek is ook terug te zien bij bodyshots, waarbij alcohol van of uit lichaamsdelen wordt gedronken. 

Aubergines, perziken en waterdruppeltjes vormen een manier om over seks te praten zonder het te hoeven zeggen.

Ook in het dagelijks leven zien we subtiele versies van voedselerotiek in reclames. Mensen die in slow motion een grote hap van een burger nemen, met ogen dichtgeknepen van genot, waarna de scène eindigt met een shot van de verheerlijkte blik van de eter. Sensuele uitingen in reclames zijn gemakkelijk terug te vinden op televisie en in bladen. In veel Magnum-reclames wordt niet alleen een ijsje gelikt, maar wordt ook de huid gelikt en gekust, waardoor de Magnum soms helemaal niet meer de focus van het filmpje lijkt. Voedselerotiek in de komediefilm American Pie wordt getoond doordat de protagonist een appeltaart gebruikt om te masturberen. De film dankt zijn naam aan deze scène. 

Seks en voedsel zijn ook met elkaar verbonden door de oordelen die mensen vellen over andermans eetgewoontes. In een experiment aan de Arizona State University in 1995 werd onderzocht of vrouwen moreel en seksueel worden veroordeeld op wat ze eten. De deelnemers werden gevraagd naar hun meningen over de eetgewoontes van twee fictieve 21-jarige vrouwen van dezelfde lengte en hetzelfde gewicht. De eerste vrouw at fruit, salades, zelfgemaakt volkorenbrood, kip en aardappels. De tweede vrouw at liever steak, hamburgers, frietjes, donuts en softijsjes. Het bleek dat de vrouw die gezond at gezien werd als moreel, vrouwelijk, aantrekkelijk en monogaam. De tweede werd eerder gelabeld als immoreel, onattent, onbezorgd en zou veel relaties hebben gehad. 

Bepaalde etenswaren, vaak met een hoog suiker- of vetgehalte, worden geassocieerd met seksualiteit. In het negentiende-eeuwse Glasgow werd roomijs net geïntroduceerd door een Italiaan. Het ijs werd ervan beschuldigd de seksuele gewoontes van de jongeren te losbandig te maken. Dat de zoete versnapering geserveerd werd in nieuwe openbare eetgelegenheden maakte de dreiging alleen maar groter. 

In ons taalgebruik zijn er ook veel verbanden te leggen tussen voedsel en seks. In de manier waarop emoji’s worden gebruikt is dit ook te zien. Natuurlijk zijn er geen emoji’s om geslachtsdelen weer te geven, maar mensen zijn creatieve wezens en hebben zich weten aan te passen aan hun omstandigheden. Aubergines, perziken en waterdruppeltjes worden gebruikt om over seks te praten zonder het expliciet te hoeven zeggen. Uit een onderzoek van de University of British Colombia blijkt dat de aubergine- en de perzik-emoji deel uitmaken van de meest verzonden emoji’s tijdens seksueel suggestieve berichtwisselingen. 

Al deze voorbeelden zijn slechts een klein deel van de manieren waarop seks en voedsel met elkaar in verband staan. Ook in kunst, literatuur en zelfs de Bijbel is er terug te vinden hoe voedsel en seks metaforen voor elkaar kunnen zijn. Nu je weet hoe vaak mensen dit soort vergelijkingen maken zul je ze op de vreemdste plekken tegenkomen. Hoewel eten soms gewoon eten is en geslachtsdelen soms gewoon geslachtsdelen zijn.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s