Hoofdredactioneel

Tekst /// Kevin Hoogeveen Beeld /// Lesine Moricke 

Lieve Babel-lezer,

Het Babel-thema van deze maand is seks. Aan de ene kant is het een geweldig thema om als nieuwe hoofdredacteur mijn eerste hoofdredactionele introductie voor te schrijven. Anderzijds is het een opgave om origineel te zijn. In deze tweeledige themabelichting zitten al drie mogelijke bruggetjes naar seks: ‘geweldig’, ‘eerste keer’ en ‘blijf maar eens origineel’. Experimenteren houdt de zaken spannend. Ook deze Babel gaat verschillende kanten op. Ouderenseks passeert de revue, in het gezelschap van seksuele voedselassociaties en kamasutra. Seks als gespreksonderwerp kan leiden tot haantjesgedrag en opschepperij, terwijl het helemaal niet voor iedereen altijd leuk is. Seks heeft een lange geschiedenis, en maakt als thema bij onze schrijvers verschillende dingen los.

Seks is ook in de afgelopen twee coronajaren een veelbesproken thema geweest. Het virus heeft de beleving ervan gekleurd – as you all might know. Of 2022 een coronajaar wordt, is aan dit begin nog ongewis. Wel is zeker dat 2020 en 2021 coronajaren waren. Aan het begin van het hele COVID-gedoe moest je nog wat beter op je seksuele gezondheid passen dan ervoor. De SOA-poli was, in de GGD-regio waar ik toen woonde tenminste, slechts beperkt open. In de boostermaand januari, toen zo veel mogelijk GGD-personeel voor het zetten van boosters werd ingeschakeld, was dit in Amsterdam wederom het geval. Het was gelukkig niet helemaal onmogelijk een afspraak te maken. Nu, seks kan ook goed zonder soa’s. Soms heb je echter pech. 

Pech had je in het begin van de pandemie ook als je geen partner had. Een one-on-one na een avondje uitgaan zat er niet meer in. In mijn ervaring maakte iedereen kortstondig de overstap naar online daten. Veel spannender dan wandelen – als je al afsprak – werd een date vaak niet. Oké, sommigen hadden het geluk dat zij op een app als Grindr terecht konden. Ook hier was het aanvankelijk rustig. Met de vordering van de tijd verdween de angstvalligheid. Na een avondklok, waarin je wel erg zeker moest zijn van of je je date leuk genoeg vond om ook nog eens te blijven slapen, kwam er wat meer ademruimte door een stijgende vaccinatiegraad. 

Dit hoofdredactioneel heeft niet de pretentie een kroniek van seks in COVID-tijden te zijn. Wel blijkt uit deze korte beschouwing dat corona op alles invloed heeft, zelfs als je het niet gehad hebt. Zouden de afgelopen twee jaren invloed hebben gehad op hoe we als samenleving en als individu met seks omgaan? Hoe gaat het komende jaar er sex-wise uitzien? Grote vragen, zonder definitief antwoord in deze editie. Wel is zeker dat je nu de Babel geopend hebt. Ze biedt je, hoop ik, op een andere manier ook een vorm van genot.

Liefs,

Loïs en Kevin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s