Ode aan Gerda en Ronnie

In het afgelopen jaar ben ik, net zoals iedereen, door de lockdown gedwongen om een aanzienlijk deel van mijn aankopen online te doen. Als onlineshopper ben ik een stuk kritischer dan wanneer ik in een winkel sta. In de winkel weeg ik snel in mijn hoofd af welk product de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft, gooi vervolgens het gekozen product in mijn mandje en ga ik vrolijk verder met mijn dag. Zulke snelle beslissingen maak ik niet tijdens het online winkelen. Nee, dan moet er eerst onderzoek verricht worden. Vroeger deed ik alleen onderzoek wanneer ik dure producten moest aanschaffen, maar online wordt zelfs een thee-ei onderworpen aan grondige inspectie. Meerdere websites struin ik af om de recensies te kunnen lezen. Ik koop zo min mogelijk bij grote ketens, maar ik heb de bol.com app altijd openstaan wanneer ik aan het winkelen ben. Niet omdat ik daar ga bestellen, maar omdat ze zoveel recensies op hun website hebben staan. Ik koop niks als er geen recensie bij staat en als een product minder dan vier sterren heeft klik ik het niet eens aan. 

Veel bedrijven zetten zelf lovende recensies bij hun producten en ik kan ze er altijd uitpikken. Vijf sterren, geen minpunten en elegant taalgebruik. Ik vertrouw alleen recensies met stomme spelfouten geschreven door mensen met gebruikersnamen als gerdavdhorst1955 of ronnie_ajax003. Hoe kan ik nou niet geloven dat een recensie echt is als er dingen geschreven worden als ‘Ons Sherry is dr heul blij mee’ of ‘Kweenie of het door de wasverzachter komt maar heb een rooie vlek op me been sinds ik het gebruik’. 

Het wordt weer wennen om naar de winkel te gaan en een gokje te wagen over een item, niet wetende wat Gerda en Ronnie ervan vinden. Is het een prima artikel of is het een rotding dat na twee weken al kapot is, verdomme? Ondanks het feit dat ik geen hond heb, vraag ik me af of Ronnies pitbull moet niesen van de tapijtreiniger die ik in mijn mandje heb. Het voelt zo roekeloos om gewoon maar wat dingen te kopen zonder enig idee te hebben over wat voor sterrenrating het zou hebben na 258 recensies.

Dus bij deze: alle Ronnies en Gerda’s, dankjewel!

Tekst/// Teske Wortman    Beeld/// Dorota Dabrowska

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s