Lieve Babel-lezer

Voor wat kleine Babel-administratie waren we onlangs kort op onze thuisbasis, het P.C. Hoofthuis. Een vervreemdend bezoekje, want afgezien van de nog altijd vriendelijke bewaking voelde niets meer zoals ruim een jaar geleden: de gangen waren te leeg, de liften te snel en de wc’s te schoon. De knusse huiskamersfeer van het PCH wordt door haar bezoekers gecreëerd.

‘April doet wat ‘ie wil’ verliest haar kracht, kijkend naar het afgelopen pandemiejaar. Want een vinger op het virus leggen lijkt bijna net zo lastig als een wat inventievere blik van de regering naar de vele leegstaande universiteitsgebouwen. “Wist je dat beleid een anagram is van debiel?” zei een wijze burgervader van deze stad ooit. Was hij maar coronaminister van ons land… Maar toen van der Laan afscheid nam, zei hij ook: ‘zorg goed voor onze stad en voor elkaar.’ In een tijd waarin contact tot een minimum beperkt is, is de behoefte aan liefde, verbroedering en verbinding groter dan ooit. Jens schreef deze maand een essay over de kunst van het liefhebben waarin hij de teloorgang van de romantiek laat zien. Want is de liefde die we koesteren voor de ander soms niets meer dan een behoeftebevrediging van onszelf?

Naast de grote en kleine virusbeslommeringen waar we als studenten mee dealen, drukt het leuke uitprobeersel van de overheid, het leenstelsel, nog altijd op onze schouders. Hoewel de plannen van het nieuwe kabinet veelbelovend zijn, is de grootste én enige partij die het leenstelsel onveranderd wil houden een zetel gegroeid. Max schreef voor dit nummer een stuk over het schuldenstelsel en onderzoekt of een mogelijke terugkeer van de studietaks een werkend alternatief vormt. Ondanks grote lasten, moeten we niet vergeten ‘dat het leven waanzinnig is’, om de woorden van de geïnterviewde van deze maand, Gijs Groenteman, te gebruiken. In een bijzonder gesprek leren we de persoon achter de schrijver, columnist, podcastmaker en interviewer kennen. Hij laat zien dat zelfs met een mismoedig karakter, het leven een feestje kan zijn, zolang je blijft kijken naar het ‘wonderbaarlijke’. Een mooie gedachte om de lente mee in te gaan.

Veel leesplezier en wees lief voor elkaar!

Freek en Lisa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s