LIEVE BABEL-LEZER: over grenzen verleggen, nieuwe mogelijkheden en de wereld die wacht ontdekt te worden

Deze maand willen we het met jullie hebben over grenzen verleggen. De mens verlegt immers graag haar grenzen. We zoeken nieuwe mogelijkheden om te breken met vastgeroeste gewoontes. Grenzen verleggen is daardoor ook vaak een spannende aangelegenheid. De stap in het onbekende hoeft geen grote te zijn om een bepaalde spanning met zich mee te brengen. Misschien verhuis je naar een nieuwe stad met talloze onbekende cafés, steegjes en buren om mee kennis te maken. Misschien ruil je de UvA wel tijdelijk in voor een semester in Zweden, om er vervolgens achter te komen dat je daar €7 betaalt voor een biertje. 

De sprong in het onbekende is wellicht niet altijd wat je ervan verwachtte. Soms kom je bedrogen uit. Dan blijkt het nieuwe koffiemerk wat je uitprobeerde te smaken naar slootwater, of de cursus zelfverdediging er eentje te zijn voor senioren. Dat het onbekende niet altijd is wat je ervan verwacht, maakt het juist het onbekende. En het onbekende, is iets wat de mens oneindig blijft intrigeren.

Nou heeft Babel niet de middelen om de geheimen van het universum te ontrafelen, maar dat betekent niet dat we onze eigen grenzen niet kunnen verleggen. Zo ontdeden we ons deze maand van de taalbarrière van de westerse filmwereld en stelden we ons open voor films en series waarbij ondertitels genoodzaakt zijn. We gingen in gesprek met grensverleggers in het Nederlandse medialandschap en waren geschokt door de grenzen die hun opgelegd werden. We stortten ons in een nieuwe wereld door ons eens te verdiepen in Nederlandse popsensatie Famke Louise en volgden haar sprong in het onbekende naar de wereld van nertsenfokkerijen in China. 

We merkten echter ook dat grenzen verleggen vaak een proces is en dat het onbekende ons er soms van weerhoudt stappen te ondernemen. Soms zijn we al verder in dat proces en soms staan we nog op de drempel. We overwonnen onze angst voor spreekbeurten, maar niet de angst voor een praatje in de metro. Soms ontdekten we tijdens het proces nieuwe gevoelens. Zoals de genegenheid voor Prins Pils, bij de heroverweging van de monarchie.

Het onbekende jaagt ons nog altijd angst aan, maar buiten de grenzen schuilt een wereld die erop wacht ontdekt te worden. Je grenzen verleggen hoeft niet altijd een sprong te zijn, soms is het een geleidelijk proces. Niet al het onbekende zal verkend worden; echt geluk zit immers in het mysterie.

Veel leesplezier.

Liefs,

Maryse, Danielle en Julianne

Beeld: Anna Berkhout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s