Stiekeme horoscoopchecker

Tekst door Sophie Meijer, beeld door Lesine Möricke

Het kookeiland in de keuken van mijn studentenhuis leent zich goed voor een avondbabbel. Het was dan ook een van mijn huisgenoten die over astrologie begon terwijl ik mijn avondeten klaarmaakte. Ze is emotioneel, en dat is logisch, want ze is een kreeft. Met astrologie houd ik mij normaal gesproken niet bezig, maar toch werd ik er even in meegesleurd.

Je gemoedstoestand verbinden aan een sterrenbeeld is iets wat ik zelf nog nooit eerder heb gedaan. Vroeger las ik mijn horoscoop wel altijd in Meiden Magazine of in CosmoGirl! (zoals je doet als je twaalf bent), maar die informatie ging eigenlijk altijd langs mij heen. Ik las het niet als voorspelling of voorschrift, maar meer om te kijken of het inderdaad strookte met wat er op dat moment in mijn leven gebeurde. Klopte het, dan was dat geinig en was ik er stiekem een beetje van onder de indruk. Klopte het niet, dan was er geen nood aan de man. 

Tegenwoordig hoor ik steeds meer mensen over astrologie praten, hoe zij er echt in geloven en hun leven ernaar vormen. Ik ben niet overtuigd van de invloed van astrologie op het leven, maar ik sta er wel voor open om te ontdekken wat de stand van de zon, de maan en de planeten op het moment van mijn geboorte zou moeten betekenen. Maar aangezien het best lastig is om achter die standen te komen, heb ik de app Co-star ingeschakeld om me een eindje op weg te helpen. 

Ik ben een Waterman. De stand van de zon, de maan en de ascendant tijdens mijn geboorte hebben bepaald dat ik fundamenteel onconventioneel en ‘anti’ ben, dat mijn emotionele zelf een tikkeltje onderdrukt wordt door mijn verantwoordelijke, serieuze en rationele aard en dat ik overkom als precies, ijverig, vredelievend, perfectionistisch en georganiseerd. Afgezien van het feit dat de app ook zegt dat ik liever wordt begeleid dan dat ik de leiding neem, klopt de rest van de tabel erg goed. Zo goed dat het bijna eng is en ik er wel in zou moeten geloven. 

Als ik verder zoek in de app Co-Star, dan zie ik dat er een aantal vragen voor je klaarstaat met gepersonaliseerde antwoorden. Ik kies een aantal vragen uit dat enigszins samenhangt zodat ik van de antwoorden één geheel kan breien. Onder het kopje ‘zelf’ vraag ik aan de app of ik op het juiste pad ben en wat mijn grootste les is. Onder het kopje ‘werk’ staat onder andere de vraag ‘ben ik mijn tijd aan het verdoen?’. 

Op de eerste vraag volgt een ietwat deprimerend antwoord. Volgens de app ben ik momenteel niet op het juiste pad en moet ik niet bang zijn om het onbekende te ontdekken. Ik zal meer voldoening voelen als ik een nieuwe weg insla dan wanneer ik vasthoud aan de huidige stabiliteit die ik (blijkbaar) ervaar. Dat betekent gelukkig niet dat ik meteen het roer moet omgooien, maar wel dat ik meer risico’s mag nemen. 

Mijn grootste les is dat ik het gevoel los moet laten dat alles een wedstrijd is. Daar zit wat in! Met het oog op de toekomst en het vinden van een baan vind ik het soms lastig om mezelf niet te vergelijken met wat anderen hebben bereikt of op dit moment aan het doen zijn. 

De derde en laatste vraag is spannend, zeker gezien de vraag onder het kopje ‘werk’ staat. Ik mag toch hopen dat ik niet al bijna zes jaar studeer voor iets waar ik uiteindelijk niet in ga slagen. Dus, Co-Star, verdoe ik mijn tijd? Het antwoord is een volmondig nee, fieuw! Ik betrap mezelf erop dat ik een beetje opgelucht ben. Dan zie ik ineens de kleine lettertjes onderaan de pagina: ‘Do not follow the stars indiscriminately’. Aha, Co-Star zelf zou ook niet zweren bij de informatie die ze geven. Dat stelt me eigenlijk wel een beetje gerust.

Alhoewel ik nog steeds niet echt overtuigd ben van horoscopen en de invloed van de stand van de maan op bijvoorbeeld mijn slaapritme, begrijp ik wel waarom mensen ervan onder de indruk kunnen zijn. Astrologie wordt bijna een soort godsdienst als je je echt houdt aan de dagelijkse voorschriften en statements en dat kan houvast bieden. De app staat nog steeds op mijn telefoon en ik ben ook niet van plan om hem te verwijderen. Een gelovige zal ik misschien niet worden, maar de stiekeme horoscoopchecker die ik op mijn twaalfde al was, zal ik waarschijnlijk blijven.

Plaats een reactie