Hoofdredactioneel: Extase

Tekst /// Kevin Hoogeveen Beeld /// Mila Milošević

Babel is jarig! Deze maand bestaat het magazine van de faculteit Geesteswetenschappen dertig jaar. Ooit begon het als blad van de Letterenfaculteit. Dit verklaart de naam: met Gods vernietiging van de Toren van Babel begon volgens het Bijbelboek Genesis ooit de Babylonische Spraakverwarring en begonnen mensen verschillende talen te spreken. Nu prijkt Bruegel de Oudes Toren van Babel op de voorkant op twee manieren: Jolan is verantwoordelijk voor de Babel-A in de naam, Bob heeft de cover getekend.

Al drie decennia blijkt de papieren Babel niet kapot te krijgen. Dit jubileumnummer, met als thema ‘Extase’, is een getuigenis van deze continuïteit. Nieuwe schrijvers maken hun Babel-debuut in groten getale: Dieuke, Edgar, Maartje en Sophie hebben zich bij ons aangesloten. We verwelkomen eveneens onze nieuwe hoofdredacteur: Jens. We bedanken Loïs voor haar inzet en zijn verheugd dat zij aanblijft als schrijfster. Helaas nemen we met dit nummer ook afscheid van een aantal schrijvers. Sonja, Sarah en Teske zwaaien af. Ook hen bedanken we. 

‘Extase’ bracht veel teweeg bij het flink uitgedijde schrijverscorpus. De geesteswetenschapper die deze week in de schijnwerpers staat is Vladimir Solovjov. Edgar leidt ons binnen in diens gedachten over de liefde. Hierop volgt Dorus’ reportage van de Staat van de Europese Literatuur die 16 juni jongstleden in de Agnietenkapel is uitgesproken door gerenommeerd auteur Alain Mabanckou. Dieuke neemt ons vervolgens mee in de wereld van Ecstatic Dance. Afra bespreekt in haar column hoe het hoogtepunt van extase gepaard kan gaan met het zwaarmoedige besef dat er zonder dalen geen pieken zijn. 

Iemand die goed gepiekt heeft is Theresia van Avila. Sophie vertelt je meer over Bernini’s beeldhouwwerk van Theresia’s extase en andere beroemde geestverrukkingen in de kunsten. Hierna bespreekt Maartje in vogelvlucht de mystiek in de drie Abrahamitische religies. Wat de kerk voor de één is, kan de dansvloer voor de ander zijn. Extase vindt niet louter plaats in religieuze sferen. Nachtclubs komen voor in menig film en serie. Lucas deelt zijn mening over nachtclubscènes. 

Sonja neemt niet enkel afscheid van het schrijversbestaan bij Babel, maar ook van het inkopen van studiemateriaal, en daarmee van een levensfase, in haar column. Mila grijpt het jubileum aan als gelegenheid tot het bespreken van Bruegels Toren van Babel. Afra’s essay staat ook in de stroom van de geschiedenis: zij schrijft over drugsgebruik door soldaten tijdens oorlogen. Hierna schijnt Jens zijn licht op een stukje lokale geschiedenis: dat van de RoXY die op het Singel zat. Teske sluit haar loopbaan bij Babel af met een verhaal over thuis. Omdat het thema extase is, is het ook passend wat dieper in te gaan op het woord zelf. De talige wending heeft daarom ‘extase’ als onderwerp. Sarahs gedicht besluit dit nummer.

De redactie hoopt dat je deelt in de vreugde van Babels verjaardag. Dat Babel nog lang haar lezers mag informeren en amuseren!

Liefs,

Jens en Kevin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s