Hoofdredactioneel: Een nieuw begin

Tekst /// Kevin Hoogeveen Beeld /// Imke Chatrou

Een nieuwe lente, een nieuwe Babel. Nieuws kan verblijden en verontrusten. Deze editie onderzoekt allerlei soorten en maten van opnieuw beginnen. In Lille eindigde kortgeleden een tentoonstelling over kunstenaar Paul Klee. Voor onze schrijfster Sonja vormde deze tentoonstelling het begin van haar stuk, dat het spits afbijt van dit nummer. Zij verkent het gedachtegoed van een schilder die streefde naar een hervinden van kinderlijke onbevangenheid. In Uit de oude toren lezen we, uit de oude doos, de eerste ervaringen van een nieuwe student. Een mens kan voor een radicaal nieuw begin kiezen in het leven. Sonja verkent in een tastend essay grote, levensveranderende keuzes en hun wenselijkheid. Op de tastzin volgt het zicht: Teske verwoordt wat een afbeelding, deze maand geschapen door Winonah, haar gezegd heeft. Zegt zij jou hetzelfde?

Sarah maakt haar debuut als columniste; een nieuw begin op zich. Is ieder nieuw begin altijd leuk? Afra schrijft over erfgoed. Verstikt een behoudfetisj steden, waardoor noodzakelijke aanpassingen en doorstarten onmogelijk worden? Hierna laat Babel een getuige van vele frisse starten aan het woord: een heuse verloskundige! Loïs heeft met haar gesproken en brengt ons haar verhaal. 

In de Mokum haalt Sarah een ander nieuw begin aan: het opzetten van een nieuwe krakersbeweging. Zij neemt ons mee in de geschiedenis van deze activistische groepering. Sonja schotelt je in haar column een hoopgevende Paasmorgen voor. Die Paasgedachte zet zich door in een essay over vergeving. Ieder mens maakt fouten. Welke plaats moet vergeving krijgen in onze samenleving, en hoe staat het met de werkelijke mogelijkheid tot een nieuw begin? Naast het  bevrijdende van vergiffenis is het opheffen van coronamaatregelen ontegenzeggelijk eveneens bevrijdend geweest. Lucas doet verslag van het verrezen Brusselse nachtleven met een relaas over zijn avond in een technoclub. Houd het woord ‘verrijzenis’ vast, en denk dan een paar dagen terug in het Paasverhaal. In de talige wending staat namelijk de Judas(kus) centraal.

Sarah besluit deze Babel. In haar debuut als Babeldichteres behandelt zij de vraag hoe ‘nieuw’ een begin is dat synchroon en diachroon een schakel in een cyclus of keten lijkt te zijn. Begin deze editie vooral te lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s