Pars pro toto, maar doen de pussies ook mee?

De Nederlandse taal barst van de mooie, vreemde, bijzondere en wanstaltige woorden en uitdrukkingen. Elke maand pluist Babel er een uit. Deze maand staat in het teken van de pars pro toto, maar dan wel specifiek pussy als deel van het geheel. 

Tekst /// Loïs Blank Beeld /// Fiona Triest

Als je als student ook maar een kleine interesse hebt in gender theory, ben je al snel de sjaak. Voor je het weet, zie je overal uitdrukkingen en representaties van gender, die je moet en zal analyseren met de geleerde theorieën. Zo heeft het laatste vak dat ik volgde mijn ervaring van Wet Ass Pussy (WAP)  verpest. Het nummer van Cardi B met precies die titel is een gigantische hit en wordt door veel vrouwen gezongen als een ultiem lofzang der feminisme. Cardi en vele andere vrouwelijke artiesten—zoals Beyoncé en Doja Cat—worden geprezen om hun feminisme. Maar hoe feministisch is hun lyrics eigenlijk? 

Ik heb pars pro toto altijd een prachtig stijlfiguur gevonden. Het is een bepaalde vorm van beeldspraak, omdat het een vorm is van metonymia. Bij beeldspraak is altijd sprake van een beeld dat een referent aanduidt. Het beeld representeert dus op een bepaalde manier de referent. Bij pars pro toto wordt dit gedaan doordat een deel een bepaald geheel representeert; bekende voorbeelden zijn ‘de neuzen tellen’, maar ook ‘daken van de stad’ voor huizen.

In muziek wordt pussy vaak gebruikt als pars pro toto voor de vrouw. Binnen het genderdebat is één van de grote vragen hoe de vrouw wordt gerepresenteerd en hoe deze representatie de vrouw als subject van feminisme beïnvloedt. Sinds een paar weken vraag ik mij dus af hoe “Macaroni in a pot, that’s some wet ass pussy” gezien kan worden als female empowerment.  Dehumanisering, objectivering en onvolledige representatie klinken mij niet als muziek in de oren. De grote vraag hier is of pussy als pars wel echt de vrouw als geheel representeert om nog maar niet te beginnen over welke metaforen er verder worden gebruikt om de WAP aan te meten. Toch is het opvallend dat juist dit soort lyrics door veel vrouwen wordt gezien als feministisch—misschien is enkel de overdrijving waar. De overdadige focus op de pussy wordt wellicht gezien als het hoogste niveau van owning your femininity. Ik hoop niet dat de aandacht voor het deel de show steelt van het geheel. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s