Lieve Babel-lezer,

Er breekt een nieuwe tijd aan. Niet de zo begeerde tijd waarin het coronavirus niet langer onder ons leeft, maar een periode waarin we toch een beetje terugkeren naar dat wat we voorheen kenden. Het is een tijd die onder andere in het teken zal staan van de heropening van het fysieke onderwijs. De Babel zal dan ook weer trouw aanwezig zijn in de tijdschriftbakken van de gebouwen van de UvA, zodat je terwijl je de uitgang van het universiteitsgebouw passeert onderweg een Babel mee kunt grissen. Het is een simpele en alledaagse handeling die we al voor zo lang spaarzaam of niet hebben verricht, dat zijn we haast normaal zijn gaan vinden!

Terug naar het echte oude gaan we natuurlijk niet. We moeten immers de mondkapjes dragen in de gangen onszelf het liefst regelmatig testen op het beruchte virus. Desalniettemin is deze vooruitgang ontzettend waardevol, en is de waarborging van de toegankelijkheid van onderwijs door het weerhouden van het opleggen van vaccinatie- of testverplichtingen een reden voor vreugde.

Nu de universiteit weer een meer centrale plaats gaat innemen in het dagelijkse leven van studenten, door fysiek bezig te zijn met je medestudenten, docenten en het onderwijsmateriaal, staan er ook weer belangrijke thema’s op de agenda voor het nieuwe academische jaar; van diversifiëring tot klimaatverandering. Wij hopen
dat studenten enthousiast met deze thema’s gaan engageren. Dit kan natuurlijk op allerlei manieren, maar zeker ook via Babel. Voor ons als redactie is het doel om duiding te geven aan de uitdagingen, conflicten en veranderingen die ons te wachten staan.

Dit doel nemen we extra serieus omdat de vermindering van de aanwezigheid van de geesteswetenschappen nog altijd gaande is. Veel fysieke faculteiten verdwijnen, maar onze disciplines dreigen ook de geesten van de mensen te verlaten. De geesteswetenschappen genieten in onze samenleving niet langer de autoriteit van ‘de
wetenschap’, maar juist aan de discussies en problemen van nú kunnen zij onmisbare bijdragen leveren.

In deze editie gaan we daarom in gesprek met Jan Willem van Prooijen, hoogleraar complottheorieën aan de Vrije Universiteit. Het is een alsmaar relevanter wordend onderwerp, waarbij nuancering en duiding essentieel is. Immers wordt er steeds meer misbruik gemaakt van het polariserende label ‘complotwappie’. Verder komen er dit nummer zowel persoonlijke als actuele thema’s voorbij. Deze actuele thema’s herinneren ons eraan dat andere onderwerpen ook nog steeds belangrijk zijn naast de hectiek rondom het coronavirus. Zo bespreken we het steeds dringendere probleem van goedkope webshops, de perceptie van pornografie, en de ruttocratie waar
we hopeloos in verzeild zijn geraakt. Ook wordt er teruggekeken op deze veelbelovende, maar misschien ietwat teleurstellende zomer.

De redactie start met veel plezier aan een nieuw jaar Babel. We wensen je naast veel leesplezier, ook vooral een volwaardig, prikkelend en uitdagend academisch collegejaar.

Liefs,

Robin en Loïs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s