”Eén professor kan het verschil maken”

De pan-Europese partij Volt bestaat inmiddels vier jaar en lijkt niet snel van het politieke toneel te verdwijnen. Reinier van Lanschot (31) besluit op 27-jarige leeftijd om zijn baan op te zeggen en zich fulltime – op vrijwillige basis – te focussen op de opbouw van de Nederlandse tak van Volt. Per toeval aangestoken door de inspiratie van een professor besluit Reinier onontgonnen terrein tegemoet te gaan en daarmee een wijsheid te honoreren die nog ouder is dan de weg naar Rome: volg je eigen doel. 

Tekst: Julien Paul Jukema /// Beeld: Amanda Vlieger

Het is een mooie zonnige maandagochtend en ik sta voor een gezellig ogend koffietentje bij het Sarphatipark in de Pijp te wachten op Reinier van Lanschot, co-president van Volt-Europa. Met een glimlach van oor tot oor en een opvallende paarse muts waar groot de letters V O L T opgedrukt staan, komt Reinier met zijn fiets in de hand aangelopen. We hebben nauwelijks kennis gemaakt of diezelfde paarse muts valt twee voorbijgangers op. Direct ontstaat er een leuk gesprekje. De voorbijganger: ‘vroeger ging ik altijd naar het festival op de NDSM-werf, prachtige tijden waren dat’ – Reinier praat gezellig mee en wurmt door de herinneringen van de beste man dat Volt tegenwoordig – naast de naam van een festival – óók een politieke partij is. De interesse van de voorbijganger verstompt enigszins wanneer woorden als ‘politiek’ en ‘Europa’ uitgesproken worden, maar wie weet zorgt deze toevallige ontmoeting wel voor een toekomstige onverwachte keuze tijdens het bezegelen van zijn democratisch recht. Gewapend met het rode potloodje in de hand, gordijnen achter zich gesloten, maakt de fervent festivalganger wellicht door deze ontmoeting een andere keuze.

Passie voor Europa

Reinier vertelt over zijn passie voor Europa, per toeval aangewakkerd door een professor die hij tijdens zijn minor geschiedenis heeft ontmoet. ‘Ik had weinig zin in een vak over Europese integratie, mijn interesse lag veel meer bij onderwerpen zoals de oudheid en belangrijke oorlogen.’ Door die ene professor, de heer Segers, is er een vonkje ontstaan wat 10 jaar later het co-voorzitterschap van Volt Europa als resultaat betekende. Als 21-jarige student, vol genietend van het studentenleven maar wél bij ieder college aanwezig, wordt Reinier herinnerd door zijn professor destijds: ‘Ik zat toevallig met hem in een podcast afgelopen week, daar heb ik hem verteld wat voor invloed zijn colleges op mijn toekomstige keuzes hebben gehad.’ 

Wanneer je alle toekomstige uitdagingen ‘te’ slim bekijkt, zie je genoeg dingen die waarschijnlijk niet zullen gaan lukken, welke onoplosbaar lijken

Natuurlijk is alleen een vonkje niet genoeg om het succes van de nieuwe politieke partij te laten ontbranden. ‘Wat je nu probeert, dat gaat niemand willen’ werd Reinier in 2017 verteld door verschillende mensen uit de politieke wereld. Tóch was het Europees parlement niet volledig onhaalbaar tijdens de afgelopen Europese parlementsverkiezingen. 

Advies van Reinier? ‘Het helpt om niet te slim te zijn,’ het klinkt als een paradox, maar na een extra uitleg snap ik goed wat Reinier bedoelt. ‘Wanneer je alle toekomstige uitdagingen ‘te’ slim bekijkt, zie je genoeg dingen die waarschijnlijk niet zullen gaan lukken, welke onoplosbaar lijken. Dan ben je bij voorbaat al geneigd om te stoppen. Voor Reinier is het juist prachtig om te zien dat hulp uit onverwachte hoek ontzettend vaak het verschil maakt. ‘Maar je weet niet dat die hulp kan komen, als je niet begint’.  

Tijdens de verkiezingscampagne voor het Europees parlement in 2019, waar Reinier als lijsttrekker fungeerde, vindt er een verandering in zijn mindset plaats. ‘Het enige waar ik nog aan dacht was dat het daadwerkelijk ging lukken, de mogelijkheid dat het wellicht niet zou gebeuren heb ik volledig uit mijn hoofd gezet’. Helaas voor Reinier mocht het niet baten en komt Volt deze keer niet aan de beoogde 4% van de stemmen die nodig is voor een plek in het Europees Parlement. ‘Ik had verwacht dat het enthousiasme toen misschien wel een beetje in zou zakken, maar het tegenovergestelde bleek waar.’ Iedere dag groeit Volt met nieuwe aanmeldingen, nieuwe enthousiastelingen die zich dikwijls met hebben en houwen volledig storten op de groei van de partij. 

Tips voor studenten?

Nadat Reinier mij vertelt dat hij toch altijd nog een beetje zenuwachtig is voor een interview omdat hij ‘al die mensen die zich zo keihard inzetten voor Volt recht aan wil doen’ komen we wederom op studenten als onderwerp. Op de vraag wat voor advies hij heeft voor de huidige studenten die toevallig niét zo’n prikkelende professor tegen het lijf lopen tijdens een geschiedkundig college antwoordt hij bedachtzaam. ‘Lezen, veel lezen’ vertelt Reinier: ‘fictie, vooral veel fictie’. ‘Door fictie te lezen kun je meer dan één keer leven, je kruipt in karakters en personen waar je normaal nooit mee geconfronteerd wordt, dit verbreedt de horizon en maakt het gemakkelijker om andere mensen te begrijpen.’

Het was een interessante ochtendwandeling met Reinier, co-president van Volt Europa. De politieke beweging die het verbureaucratiseren van Europa een halt toe wil roepen en tegelijkertijd samen een sterke vuist maken om de uitdagingen van de 21e eeuw het hoofd te bieden. We geven elkaar nog snel een – ondanks de gewenning- enigszins ongemakkelijke elleboog-boks. Reinier versnelt zijn pas naar waar zijn fiets geparkeerd staat en opent hem rap. Over 4 minuten staat een bespreking met z’n team op de agenda. ‘Van Zweden tot Spanje, van Ierland tot Roemenië komen ze vandaan, hoe fantastisch!’ In de verte flits de opvallende paarse muts langs de Amsterdamse huizen, wat een verfrissende kleur is het toch eigenlijk ook.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s