Dromen met je oren

Verhalen vertellen zit in ons bloed. Al duizenden jaren lang vertellen we elkaar verhalen: van iets simpels als het verloop van onze dag, tot eeuwenoude legendes die generatie op generatie worden doorgeven. De oorsprong van het verhaal ligt in de monden van mensen. Met het samenspel van klanken en geluiden dat we taal noemen, creëren we watervallen aan betekenis. Sinds het boek werd geïntroduceerd, nemen we verhalen in stilte op. Starend naar papier met daarop een brei van woorden die we tot ons nemen zonder één woord te spreken. Het luisterboek laat ons echter terugkeren naar die oeroude manier van vertellen, iets wat een eerbetoon waardig is. 

Tegenwoordig hebben we dankzij het wonder van technologie het digitale luisterboek tot onze beschikking. Met één druk op de knop kunnen we waar dan ook een compleet boek beluisteren. Het luisterboek behoudt de intimiteit van lezen, maar valt door de voorlezer terug op de oorsprong van het vertellen; een harmonieuze verteller aan wiens lippen je gedurende het boek hangt. Iemand die tegen je praat, iemand waar je naar luistert, iemand die je met zijn woorden transporteert naar een andere wereld. Het luisterboek creëert een unieke intieme bubbel, waarin de bijna hypnotiserende stem van de verteller om je heen wervelt. Het staat of valt dan ook met zijn verteller. Wanneer de verteller goed is in wat hij doet, merk je dat het luisteren – in plaats van het lezen – ervoor zorgt dat je een ander, magisch universum betreedt. 

Zelf ervaarde ik dit toen ik naar The Seven Husbands of Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid luisterde. Het verhaal gaat over het leven van een fictieve Hollywoodactrice tijdens de gloriedagen van film in de twintigste eeuw. Naast de verteller weet ook de achtergrondmuziek je in vervoering te brengen, waardoor je op ontdekkingsreis gaat naar een wereld waarin glitter en glamour, maar ook verdriet en corruptie, dagelijkse kost zijn. Je waant je in het oude Hollywood van de vroege twintigste eeuw, waarin filmlegendes werden geboren die wij leren kennen door verhalen over de ‘gloriedagen’ te exploreren. The Seven Husbands of Evelyn Hugo is volledig verzonnen, complete fictie, niet echt, maar toch… voelt het door de oudere, wijze stem alsof het gaat om een waargebeurd verhaal. Alsof Evelyn Hugo echt heeft geleefd en jou nu vertelt hoe haar onstuimige klim naar faam écht is verlopen.
Luisterboeken zuigen je in het verhaal en laten je niet meer los. Door de meeslepende stem van de verteller betreed je een wereld waarin woorden tot leven komen. Een wereld die alleen voor jouw oren bestemd lijkt te zijn. Dus zet de volgende keer in plaats van een podcast eens een boek aan, zak weg in je stoel en waan je in de roaring twenties, in het kasteel van een koning of in de bibliotheek van Alexandrië. De wereld ligt aan je voeten. Het enige wat je hoeft te doen, is op play drukken.

Tekst: Elke Cremers // Beeld: Imke Chatrou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s