Old Glory

Wist je dat er een United States Flag Code bestaat? Hoe om te gaan met de nationale vlag wordt in dit eerste hoofdstuk van de Amerikaanse wetboeken beschreven. De Amerikaanse vlag is één van de bekendste vlaggen ter wereld: de witte, vijfpuntige sterren op een blauwe rechthoek en de dertien rode en witte horizontale strepen die de rest van de vlag vullen. Zowel binnen als buiten de Verenigde Staten heeft de Starspangled Banner, ook bekend als Old Glory, een unieke betekenis. De vlag staat voor vrijheid, trots, eer en verantwoordelijkheid. De kleuren representeren eenheid, gelijkheid en de mogelijkheid om dromen te verwezenlijken. The American Dream. Althans, dat vinden de Amerikanen. Of de rest van de wereld altijd even blij is bij het zien van de Stars and Stripes valt te betwisten. En dat komt nou juist door die Flag Code.

Zo is de Amerikaanse vlag tijdens de Olympische Spelen de enige vlag die niet dipped naar het gastland. Het is traditie dat tijdens de vlaggenceremonie bij de opening van de Olympische Spelen alle deelnemende landen respect tonen aan het land dat de Spelen host door de nationale vlag te verlagen richting de regeringsfunctionarissen van het gastland. Koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk, naar wie gedipt moest worden tijdens de Olympische Spelen van 1908, was op zijn zachtst gezegd not amused, maar vlaggendrager Ralph Rose was niet te vermurwen: hij weigerde de vlag te dippen. Want, zo staat in de United States Flag Code, ‘no disrespect should be given to the flag of the United States of America, the flag should not be dipped to any person or thing’. 

In de code staat ook dat de vlag altijd naar voren moet wijzen: ‘The flag must always be positioned to look like it is flying forward.’ Op militaire uniformen staat de Amerikaanse vlag daarom achterstevoren afgebeeld. De soldaat beweegt naar voren dus moet de vlag ook vooruit bewegen. Zouden de sterren zoals op de officiële vlag in de linkerhoek worden afgebeeld, dan zou het lijken alsof de soldaat zich terugtrekt. Iets wat de Amerikanen absoluut niet willen. Misschien dat een hele set van regels omtrent een nationale vlag ietwat extreem is. Maar goed, de Amerikanen nemen hun vlag dan ook heel serieus.

Tekst: Danielle Kliwon // Beeld: Bob Foulidis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s