Sprint naar het laatste hoofdstuk

Als schrijver denk je vast wel eens: hoe ga ik dit idee in vredesnaam óóit op papier zetten? Een idee bedenken is één ding, maar de eerste stap zetten naar het daadwerkelijke uitwerken van dat idee is vaak een horde die iedere schrijver moet overwinnen. Opgesloten in onze huizen, lijkt het ineens de perfecte periode om een roman te schrijven. Maar waar in hemelsnaam te beginnen?

Writer’s block. Iedere schrijver kent het wel. Een blokkade in je hoofd die je ervan weerhoudt om je idee neer te pennen. Of het nu het gebrek aan inspiratie is of het gebrek aan motivatie, writer’s block is verschrikkelijk. Op het web zijn er honderden, misschien wel duizenden tips te vinden die je helpen writer’s block te tackelen. Toch is er een simpele manier om die horde te overwinnen en dat is simpelweg door je eroverheen te gooien. Kortom: gewoon te beginnen met schrijven.

NaNo wat?

Eén organisatie die deze boodschap mee wil geven is NaNoWriMo. NaNoWriMo is opgericht vanuit het idee dat je binnen één maand 50.000 woorden kunt schrijven. In 1999 begon de uitdaging onder de naam National Novel Writing Month, waar de organisatie haar naam én haar afkorting van kent. In 2006 werd het een echte non-profitorganisatie, gebouwd op het ondersteunen en aanmoedigen van creativiteit. NaNoWriMo is de perfecte organisatie die je kan helpen bij het schrijven van een boek. Dit doe je traditioneel in november, waarbij je de uitdaging aangaat om 50.000 woorden op te schrijven. Gelukkig heeft de organisatie ervoor gekozen om de uitdaging het hele jaar op te zetten, zodat je meerdere keren per jaar kunt deelnemen als je er in november nog niet klaar voor bent. NaNoWriMo biedt de mogelijkheid om je eigen doel te kiezen als je 50.000 iets te uitdagend vindt: van lagere woordaantallen tot herschrijven: jouw doel is jouw keuze.

Als je je doel hebt bepaald, kan NaNoWriMo echt beginnen. Nadat je je projectpagina hebt aangevuld met een omslag, een synopsis en het genre hebt gedefinieerd begint het schrijven. Je kunt schrijven vanuit jouw comfortabele woonkamer of je opstellen in dat knusse cafeetje bij je om de hoek. Om je te helpen tijdens jouw schrijfproces biedt NaNoWriMo verschillende tools aan. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan virtuele write-ins, waarbij je online met anderen gaat schrijven. Ook kun je medeschrijvers toevoegen als buddies, waarmee je kunt kletsen over je project. Om de zoveel tijd kun je ervoor kiezen om een sprintje in te zetten door een timer in te stellen en in die tijd zo veel mogelijk woorden neer te pennen. Deze timer zorgt er ook voor dat je weet hoe veel woorden je per minuut schrijft. Zo registreert het platform je vooruitgang, waardoor je jezelf motiveert bij het zien van de stijgende lijn die je beoogde woordenaantal weergeeft. De badges die je krijgt wanneer je een mijlpaal haalt zijn net zo motiverend. Denk aan het halen van een update-streak van veertien dagen of het behalen van 5.000 woorden in je manuscript. Kortom NaNoWriMo is een geweldig middel om te beginnen met schrijven, maar ook om te blijven schrijven. 

Daad bij het woord voegen

Nu zou het natuurlijk een loos praatje zijn als ik zelf niet mijn eigen ervaring met NaNoWriMo zou delen. Ik heb zelf inmiddels al vijf keer deelgenomen. De eerste keer dat ik meedeed was in 2012. Ik was toen veertien jaar oud en had de ambitieuze droom om een bestsellerauteur te worden. Op die leeftijd leek een boek schrijven echter een onbereikbaar doel. Toch lukte het me, mede door NaNoWriMo, om de eerste versie van mijn verhaal op papier te zetten. Het was waarschijnlijk niet de volgende Harry Potter, maar ik had het gedaan: ik had een verhaal afgemaakt. Het belangrijkste om te onthouden over NaNoWriMo is daarom ook niet dat je meteen foutloos en perfect moet schrijven, maar dat je moet schrijven. NaNoWriMo is een fijne manier om jezelf te motiveren om een eerste versie te schrijven; of om de gewoonte te kweken om elke dag te schrijven. Door mee te doen aan NaNoWriMo bouwde ik deze gewoonte op. 

Inmiddels is het 2020 en zijn we allemaal enkele maanden aan huis gekluisterd. Hoewel het niet voor iedereen gemakkelijk is om creatief en vooral productief te zijn, was het voor mij een fijne manier om met al deze loze tijd om te gaan. Toen een vriendin aankondigde dat NaNoWriMo in april weer zou beginnen, wist ik dat dit het perfecte moment zou zijn om ein-de-lijk dat idee dat ik al maanden in mijn hoofd had op papier te zetten. Ik creëerde mijn project op NaNoWriMo, stelde mijn doel van 50.000 woorden vast en begon te schrijven. Hoewel ik het vooral gebruikte voor het schrijven van een eerste versie, herschreven anderen hun verhalen, begonnen ze te plotten, of zetten ze zich er eindelijk toe om hun verhalen te redigeren. Samen worstelden we ons door de maand heen. Het was zeker lastig om iedere dag te schrijven, maar die stijgende lijn die op mijn projectpagina zichtbaar was, was een drijfveer om door te blijven gaan. Iedere dag schreef ik. Soms was het bagger. Soms was het geniaal. Het belangrijkste was dat ik volhield.

Aan het einde van april had ik zelfs vóór de laatste dag mijn doel al behaald: ik had 50.000 woorden geschreven. Waar ik aan het begin van de maand dacht dat mijn roman wel af zou zijn bij dat woordenaantal, wist ik aan het einde van april dat mijn verhaal nog maar nét over de helft was. Dat krijg je nu eenmaal tijdens het schrijven: je creativiteit gaat borrelen, ideeën vormen zich en ineens blijkt je verhaal twee keer zo lang te zijn. Hoewel mijn verhaal nog niet af is op het moment dat ik dit artikel typ, is het wel een stuk verder dan wanneer ik nooit de uitdaging aan was gegaan. Natuurlijk was het niet altijd makkelijk. Af en toe wilde ik opgeven en had ik zo weinig inspiratie dat ik mezelf afleidde door een serie te bingen. Af en toe wilde ik het hele verhaal gewoon in de prullenbak gooien, omdat ik het zo slecht vond. Af en toe overweldigde de huidige situatie me zo dat ik even niets anders kon doen dan in bed liggen en naar het plafond staren. Maar ik zette door. Ik schreef mijn verhaal.

Wees creatief!

Aangezien mijn verhaal na mijn deelneming aan NaNoWriMo nog niet af is, besef ik dat ik nog een lange weg te gaan heb. Daarom heb ik besloten om in juli opnieuw mee te doen met NaNoWriMo, om mijn verhaal af te maken en ein-de-lijk die eerste versie op papier te kunnen hebben. Nu je NaNoWriMo op ieder gewenst moment kunt opstarten, lijkt deze periode geschikter dan ooit om dit verhaal, waar ik zoveel van ben gaan houden, af te maken. Uiteraard is er nog mijn scriptie en allerlei andere verplichtingen, die naast dit verhaal ook nog mijn aandacht opeisen. Maar ik weet dat ik door mijn tijd goed in te delen mijn ambities waar kan maken. 

Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend dat de huidige situatie ervoor zorgt dat je creatiever bent, of dat je überhaupt zin hebt om creatief te zijn. Met dit artikel wilde ik alleen aantonen dat als je het wil, je het echt kan. NaNoWriMo kan het perfecte middel zijn om je doel te behalen. Of je nu een schrijver in hart en nieren of een beginnende creatieveling met een idee bent: geef NaNoWriMo een kans. Misschien lukt het jou uiteindelijk ook om 50.000 woorden op papier te zetten en je toetsenbord te gebruiken om nieuwe werelden te creëren.

Tekst: Elke Cremers // Beeld: Imke Chatrou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s