Je dates delen met duizenden luisteraars

Lisa Mosmans, Timo Harmelink en Lieke Malcorps bespreken wekelijks hun date-ervaringen in Datevermaak, inclusief juicy spraakmemo’s van tijdens de dates. De podcast is inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste van Nederland. Babel ging in gesprek met Lisa over de podcast, self-partnership en daten in tijden van corona. 

Het getik van de fiets klinkt ritmisch op de achtergrond. ‘O, wacht even hoor. Ik wilde door het Vondelpark fietsen, maar dat is nu afgesloten, dus ik ben even heel erg verdwaald.’ Er klinkt een claxon. ‘Oeps, sorry!’ Wanneer de juiste route weer gevonden is, kan Lisa rustig haar verhaal doen. Ook interviews hebben te lijden onder de coronamaatregelen.

Het bevriende drietal begon de podcast als een grapje. ‘Ik kwam na een relatie van acht jaar weer in het datelandschap terecht en ik snapte er helemaal niets meer van. Er waren ineens allemaal ongeschreven regels waar ik niks van af wist.’ Lieke werkt bij Dag en Nachtmedia, een platform voor Nederlandse podcasts. Samen bedachten ze dat het grappig kon zijn om een podcast te maken over hun dateleven. Timo had genoeg dateverhalen te vertellen, dus ook hij werd erbij gevraagd. Inmiddels trekt de podcast twee- á drieduizend luisteraars per dag en worden ze regelmatig opgetrommeld om als ware dategoeroes advies te geven.

In de podcast wordt namelijk alles besproken. Succesverhalen komen aan bod, maar ook flaters worden gedeeld. Daarnaast doet het drietal veldwerk en wordt in een aflevering vaak een spraakmemo afgespeeld die opgenomen is tijdens de date. Meestal gebeurt dit stiekem in de WC. Soms aangeschoten, soms nuchter. In de aflevering wordt vaak gefilosofeerd over de betekenis van daten en alle twijfels en overdenkingen die erbij komen kijken.

Ik ben niet single, ik ben self-partnered

Lisa heeft een bachelor Media & Cultuur en een master Bedrijfskunde aan de UvA afgerond. Ondanks dat ze zelf tijdens haar bachelor een relatie had, merkte ze om zich heen dat de waarde die gehecht werd aan daten tijdens de studie veel minder was dan daarna. ‘Daten in je studententijd is eigenlijk heel leuk: je hoeft nog niet zo op zoek naar diepgang en het is allemaal wat losser.’

Inmiddels heeft ze wel ervaren dat naarmate je ouder wordt, er steeds meer druk komt te liggen op het vinden van een partner. In de aflevering ‘Singleschaamte’ wordt dit onderwerp uitgebreid besproken. ‘Je ziet het ook heel erg aan vaste structuren in onze samenleving. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis’, zegt Lisa. Dit kan druk met zich meebrengen. De podcast probeert deze singleschaamte juist een beetje in te dammen. ‘Emma Watson introduceerde de term self-partnered. Die term gebruik ik ook graag. Je spreekt dan gewoon hardop uit: ik ben alleen en ik ben daar oké mee.’ 

Een vleeskeuring buiten je bubbel

Aan het animo voor de podcast is te zien dat daten een veelbesproken onderwerp is. Lisa denkt dat dit iets van alle tijden is. ‘Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar genegenheid en intimiteit.’ Daten is de afgelopen tijd wel extra zichtbaar geworden door het gebruik van apps. Het aanbod is hierdoor groter dan ooit. ‘Vroeger moest je iemand in de kerk of op straat ontmoeten. Nu is het veel makkelijker om nieuwe mensen te leren kennen.’ Daar komen natuurlijk wel allerlei millennialperikelen bij kijken, waaronder FOMO en de angst om keuzes te maken. Het aanbod is immers zo groot dat de angst iets beters mis te lopen altijd op de loer ligt. 

Lisa ziet vooral de voordelen van datingapps. Het is immers een makkelijke manier om mensen te ontmoeten en buiten je eigen bubbel te treden. ‘Maar het is en blijft een vleeskeuring’, zegt ze. Zelf is ze fan van de app Hinge. Bij je profiel kun je meer informatie over jezelf toevoegen, waardoor de vleeskeuring iets meer diepgang krijgt. ‘Je ziet wel dat apps zich aanpassen aan de huidige behoeften van de maatschappij’, aldus Lisa. Het valt steeds meer op dat daters op zoek zijn naar oprecht contact in plaats van lege gesprekken op oppervlakkige datingapps. Zo is sinds kort ook de app Breeze op de markt. Als er een match is, word je meteen op date gestuurd. Het urenlang nietszeggend chatten met elkaar is hiermee verleden tijd. 

‘Daten speelt wel een grote rol in mijn leven’, geeft Lisa toe. Ze is niet méér gaan daten door de podcast. ‘Sommige jongens waarmee ik nu date zijn bang dat ik alleen maar met hen op date ben om content te maken voor de podcast. Dat is echt niet zo!’ Wel voelt ze zich inmiddels een beetje de ‘last man standing’. (Spoiler over het verloop van de podcast!) Timo heeft inmiddels een relatie gevonden en Lieke zit al goed in de prela, het laatste stadium voor de relatie.

Maar hoe moet dat daten nu in tijden van corona? Voorlopig lijkt het erop dat we nog wel even in een anderhalvemetersamenleving zitten. Lisa heeft de ideale tip: ‘Gewoon gaan videobellen en zien waar het eindigt!’ Er zijn veel manieren waarop je het videobellen leuker kan maken. Bijvoorbeeld met Houseparty of Netflixparty. Inmiddels is ze zelf zo ver dat ze naast het videobellen met haar date zelfs een briefwisseling gestart is. Er zijn dus genoeg creatieve manieren om je datebestaan in quarantaine voort te zetten.

Tips van de datinggoeroe

Beste datecafé van Amsterdam: ‘Ik ga het liefst met elke date naar een ander café. In elke kroeg waar je dan al geweest bent, kleven herinneren van een andere date’, grinnikt ze. ‘Maar als ik een favoriet moet geven is het wel bioscoop Kriterion op de Roetersstraat. Ik vind het heel lowkey daar en je kunt er bordspellen spelen.’ 

Beste activiteit om te doen tijdens een date: ‘Lieke pleit altijd voor de doe-dates. Ikzelf ben meer van op de eerste date iets drinken en maar eens even kijken of je elkaar überhaupt wel chill vindt. Wel ben ik laatst gaan pingpongen bij PARCK op de Overtoom. Dat is echt een aanrader. Je hebt er iets om te doen, maar tegelijkertijd is het ook gewoon een café waar je iets kunt drinken.’

Beste date-advies: ‘Door de podcast ben ik er me van bewust geworden dat je altijd eerlijk moet zijn. Je kan soms heel lang om elkaar heen draaien en dan krijg je soms pijnlijke situaties waarbij de een de ander leuk vindt, maar andersom niet. Dan ben je ineens drie maanden verder en denk je: “Ja, wat heb ik nu al die tijd lopen doen?” Als ik nu iets voel of juist niet dan zeg ik dat meteen. Dan komt het ook niet zomaar uit de lucht vallen als er een afwijzing plaatsvindt. Eerlijkheid duurt het langst. Ook bij daten.’

Tekst: Julianne van Pelt // Beeld: Datevermaak

De podcast Datevermaak is onder andere te beluisteren op Spotify. Om de twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s