Tekst door Phoebe Meekel, beeld door Lesine Möricke
Elke avond rond zeven uur begint iedereen in mijn huis spontaan te watertanden, omdat de keuken en de gangen dan worden gevuld met een aroma van gefruite ui en geperste knoflook. Maar al snel wordt deze heerlijke geur verruild door de stank van verbrand eten: wat gaat er mis met het bereiden van mijn avondeten?
Iedere keer dat ik voor het eerst bij vrienden kook, neem ik een moment om mij de keuken eigen te maken. Ik kijk dan waar de messen verstopt zitten, of mijn vriend een knoflookpers bezit en of er een snijplank van acceptabel formaat is. Vaak ontbreekt er iets van keukengerei in een studentenhuis, maar daar is vaak wel een creatieve oplossing voor te vinden. Het eerste waar ik naar kijk als ik een onbekende keuken binnenkom, is het kooktoestel. Is het een gasfornuis, een inductie- of kookplaat? Dit heeft namelijk veel invloed op mijn kookkunsten. Bij situatie gasfornuis: moet ik eerst een vuurtje bij de gaspit houden, of wordt het vuur zonder moeite ontstoken? In het geval van de inductieplaat: help! Hoe werkt die eigenlijk? In het geval van de kookplaat: dit komt mij bekend voor, want hierop kook ik iedere dag. Maar ondanks de dagelijkse confrontatie met mijn kookplaat, is het nog nooit gelukt om een lekker gerecht te maken zonder dat daar verkoolde stukken knoflook in zaten. En dit maakt mij verdrietig, want ik hou zo veel van knoflook in mijn pasta, aardappelen of zalm!
Contrasterend met het enthousiasme dat ik in eerste instantie bij de kookplaten heb gevoeld – ik streef naar een gasvrije levensstijl –, verlang ik nu steeds meer naar het gasfornuis bij mijn ouderlijk huis. Wat een leven; je ziet in één oogopslag welk gaspit er aan staat, je kunt snel van temperatuur wisselen en het pitje doet niet moeilijk wanneer er een druppel water op valt. Toch moet ik bekennen dat deze druppels water die in contact komen met de kookplaat wel een leuk aanzicht zijn; ze beginnen te dansen en te springen en maken een sissend geluid. Alle gekheid op een stokje, die kookplaten in onze keuken hebben al vaker voor gevaarlijke situaties gezorgd. Zo is het meerdere keren voorgekomen dat een plaat ongemerkt aan bleef staan, en men zich daar nietsvermoedend bijna aan verbrandde. Maar dan even terug naar die gemakkelijke verandering van temperatuur: dit is hetgeen wat ik het meest mis aan mijn kookplaten. Wanneer ik een zalmmootje bak in de pan op het gasfornuis is de vel heerlijk knapperig, maar vervang dit fornuis door een kookplaat en je kunt deze versnapering in de prullenbak gooien. Toegegeven, misschien is het niet handig dat ik op de heetste stand begin te koken, maar anders duurt het ontzettend lang voordat de olijfolie op temperatuur is. Ik heb helaas niet het geduld van mijn huisgenoten, bij wie het naar mijn weten wel lukt om de knoflook eetbaar te houden.
Een troost is dat ik zeker niet de enige ben die in strijd is met de kookplaten; er zijn nog vele mensen die bij het plaatsen van een nieuwe keuken er bewust voor kiezen om een gasfornuis te plaatsen, in plaats van een inductie- of kookplaat. Dat is wel een beetje gek met het oog op de energietransitie die deze dagen steeds vaker ter sprake komt. En ik denk dat deze eigenaardige keuze verklaard wordt door het feit dat koken op gas uit alle mogelijke opties simpelweg het fijnst is.
Ik bereid deze dagen dan ook liever koude wraps, of warm een maaltijd op in de magnetron. Toch is dit niet de manier waarop ik wil leven; het kan zo niet langer! Dus wat ga ik nu doen? Ik kan ervoor kiezen om iedere dag bij een vriend of vriendin op een gasfornuis te koken, maar ook zij koken soms liever voor zichzelf. Een andere optie is dat ik ga verhuizen naar een plek zonder kookplaten, maar dat is wel een heel drastische maatregel. En nogmaals, het lukt mijn huisgenoten wel om normaal avondeten te bereiden op de platen. Het zou mij in theorie dus ook moeten lukken. Hoe vervelend ik het ook vind, ik zal moeten werken aan mijn geduld, zodat de knoflook alle tijd krijgt om op te warmen. Maar met wat ga ik deze tijd doden? Wellicht een goed boek, leuke serie of film?
Een andere optie is dat ik tijdens het koken ga mediteren. Ik wil dit al een hele tijd doen, maar heb hier nog steeds geen ideaal moment voor kunnen vinden. Twee vliegen in één klap dus. Gelukkig heb ik nu de hele zomer om hier een weg in te vinden! Dus het gaat me uiteindelijk lukken om met de kookplaat samen te werken.
